Hírek

210 Vas megyei kistelepülés nyert a Magyar Falu program falunapi pályázatán

2021. szeptember 23., 21:11

Egymillió forintot költhetnek rendezvényekre, ezzel újra felélénkülhet a pandémia alatt lelassult közösségi élet. 11 falu polgármestere írta alá a támogatási szerződést tegnap a Megyeháza dísztermében.

 

210 Vas megyei kistelepülés nyert a Magyar Falu program falunapi pályázatán

3 milliárd forintos keretből legfeljebb egymillió forintot nyerhettek az 5000 fő alatti kistelepülések 2022. május 31-ig megvalósuló közösségi programokra. Ezt a pénzt fellépők díjazására, eszközbeszerzésre is elkölthetik. (ide valami közeli) Toronyban már meg is tartották a falunapot, 15-20 programelemmel.

Kovács György - polgármester, Torony
"Előfinanszíroztuk, mi már akkor sejtettük, hogy kapunk egymillió forintot, és úgy gondolkodtunk, hogy elfogyjon."

A Magyar Falu program falunapi pályázatán keresztül a kormány a közösségi élet újraindítását támogatja. Az elmúlt másfél-két évben nagyon hiányzott az együttlét, a közösségi rendezvények, hogy odafordulhassunk a másik emberhez, lássuk egymás arcát - fogalmazott köszöntőjében Hende Csaba.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
A hosszú, keserves járványidőszak lezárásaképpen úgy döntött a kormány, hogy ösztönzi szerényi anyagiakkal, hogy a falvak, a polgármesterek segedelmével szervezzenek közösségi alkalmakat."

11 Szombathely környéki település polgármestere írta alá a támogatási szerződést. Az elnyert egymillió forintot október elején utalják az önkormányzatok számlájára. A pályázat a Nemzeti Művelődési Intézeten keresztül bonyolódott.  

Éles Krisztina - Vas megyei igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet
"Nemcsak falunapi programokat tudunk támogatni, hanem bármilyen típusú rendezvényt, ami a helyi értékeken, a helyi igényeken alapul. Azt szeretnénk, hogy minél több új kezdeményezés kerüljön felszínre, és ne csak az egyszerű, régi forgatókönyv alapján megvalósított falunapok jöjjenek létre, hanem újakat is találjanak ki. A közművelődési asszisztenseket szeretnénk megerősíteni ezzel, akik a mi kötelékeinkben dolgoznak a településeken azért hogy minél erősebb legyen a közösségi élet."

Az intézet megyei igazgatója felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy nemrég megnyílt egy 670 millió forintos pályázati keret szakkörök indítására. Ennek révén 3000 új kis közösség indítására van lehetőség.