MNB
MNB - 2

Hírek

220 millió forint érkezhet a szombathelyi sportegyesületekhez a társaságiadó kedvezményből

2012. január 09., 23:10

Az Országgyűlés döntése nyomán azok a cégek, amelyeknek társasági adófizetési kötelezettségük van, és támogatják az 5 látványsportág - a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás, a vízilabdát és a jégkorong - valamelyikét, a támogatás összegét leírhatják az adóalapjukból, sőt, adókedvezményt is igénybevehetnek. A sportegyesületeknek nagy segítséget jelent az így befolyó összeg.

220 millió forint érkezhet a szombathelyi sportegyesületekhez a társaságiadó kedvezményből

Jó évet zártak a szombathelyi futsalosok tavaly. Az NB I. hetedik helyéről várják a folytatást. A HVSE-n belül ők az egyik nyertesei a társaságiadó-kedvezmények bevezetésének. Az egyesület ebből a forrásból 60 millió forintot támogatást szerzett. A teremfocin kívül jut belőle a  labdarúgás és kézilabda utánpótlásra. A pénzt bérezésre, eszközbeszerzésre illetve versenyeztetéssel kapcsolatos költségekre fordítják.

Pintér Zoltán, ügyvezető - HVSE
Sok cégnél jártam, akiknek társasági adóbefizetési kötelezettségük van. Sok helyen elutasítottak, hogy nincs nyereségük. Nem kis munka volt ennek az összegnek a begyűjtése.

Az önkormányzat eddigi adatai szerint 12 szombathelyi sportegyesület mintegy 220 millió forinthot kaphat a társasági adókedvezménynek köszönhetően. Jelentős anyagi támogatáshoz jut így mind az öt látványsportág. A Falco utánpótlás-nevelésre, képzésre például 32 milió forintot fordít. Van olyan egyesület is, amely a hússzorosát kapta annak, mint amennyi az önkormányzati támogatása.

Lazáry Viktor, alpolgármester
Azt gondolom, hogy nem jelenti azt, hogy ezek az egyesületek nem kapnak önkormányzati támogatást. Hiszen a társaságiadó törvény által nyújtott támogatás lényege, hogy az eddigiekhez képest fejlesztéseket történjenek, fejlődjenek az egyesületek.

Arról, hogy a sportegyesületek mennyi önkormányzati támogatást kapnak az idei évre, most zajlanak az egyeztetések. A kérdésről a februári közgyűlésen születhet döntés.