Hírek

25 éves a Vas Megyei Építész Kamara

2021. december 03., 14:09

A jubileum alkalmából kiadvány jelent meg, ami összefoglalja a kamarai szerveződés történetét, eredményeit, sorra veszi a volt és jelenlegi tagokat. A kötetbemutatót a Rauscher-díj átadójával együtt csütörtökön tartották a Víztoronyban. Idén Mátis Barna építész munkáját ismerték el.

 

25 éves a Vas Megyei Építész Kamara

A Szálasi-kormány által megszüntetett kamarák csak a rendszerváltás után alakulhattak újjá: 1996. december 2-án Heckenast János elnökletével létrejött a Vas Megyei Területi Építész Kamara is. A szervezet célja a kezdetektől az volt, hogy biztosítsa tagjainak az ideális munkafeltételeket és népszerűsítse a szakmát.

Ábrahám Ferenc - elnök, Vas Megyei Építész Kamara
"Sokszor a jogalkotási zűrzavarokban úgy tűnik, nem a mi vitorlánkat hajtja a szél, de sok évtizedes másfajta mentalitás után nem lehet mindig elsőre megoldani a problémákat. Jó úton haladunk, eredményes 25 évünk volt, sokat tettünk azért, hogy megismertessük a szakmát a társadalommal."

Az ünnepségen Harangozó Bertalan kormánymegbízott az építészet tudományterületeken átívelő komplexitását emelte ki, és felidézte a nagy elődök, Hefele Menyhért és Rauscher Miksa városképet is meghatározó munkásságát. A Magyar Építész Kamara elnöke az újjáalakulás körülményeiről emlékezett meg.

Hajnóczi Péter - elnök, Magyar Építész Kamara
"A parlament ezt egy tartózkodással, szinte teljesen egyhangúlag hagyta jóvá az építész kamarai törvényt."

A kamara 2012 óta évente egy kitüntetettnek adományoz Rauscher-díjat kiemelkedő tervezői és aktív kamarai tevékenységéért. Idén Mátis Barna érdemelte ki az elismerést. Az ő munkája többek között a Brenner-iskola, a megújult Mesevár Óvoda és a mozi árkád.

Mátis Barna - okl. építészmérnök
"Az, hogy a Rauscher-díjat én kaptam meg, nagyon meglepett. Nagy öregjeink vannak itt a kamarában, nálam lényegesen nagyobb súlyú életművel. Nem nagyon tudom hova tenni, meglepett, igen."

A jubileumi kiadványba bekerült az alapító taggyűlés jegyzőkönyve, a Thököly utcai székház története, a tagok, tisztségviselők és a díjazottak névsora, valamint az építész biennálé tablói. A Vas Megyei Építész Kamarának jelenleg 200 körüli aktív tagja van.