Hírek

26. alkalommal rendezték meg pénteken a Vasi Jogásznapot Horváth Boldizsár tiszteletére

2023. március 12., 21:55

Ünnepi műsorral emlékeztek meg a jogtudós politikusról, akinek életútja az egész ország és Szombathely számára is meghatározó volt. A megemlékezés után a jogásznap résztvevői szakmai programon vettek részt, amelynek fő témája idén a közlekedés volt.

26. alkalommal rendezték meg pénteken a Vasi Jogásznapot Horváth Boldizsár tiszteletére

A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum műsora nyitotta a 26. Vasi Jogásznapot a múzeumkertben. A diákok az iskola névadójára emlékeztek.
1843-ban, 21 esztendősen…
Az ünnepségen Vámos Zoltán főispán emlékezett Horváth Boldizsárra, a jogtudós politikus - író-költőre. Életútja Szombathely számára is meghatározó.


Vámos Zoltán - főispán
“Széchenyi, Kossuth, Deák nevének hallatán ma is megfogalmazódik bennünk, hogy nélkülük kevesebb lenne haza, és szegényebbek lennénk mi magunk is. A nagy nemzedék legkiválóbbjai voltak ők, de legyünk oly módon lokálpatrióták, hogy őhozzájuk mérhető magasságba emeljük Horváth Boldizsárt is. Ezt nemcsak azért tesszük, mert Vas vármegyéhez, Szombathelyhez mindörökre hozzátartozik az ő tevékenysége, hanem azért is, mert összetett életútja a maga fordulataival az önmegvalósítás, az alkalmazkodni tudás és a következetes szakmaiság, s mindemellett a hazafiság máig érvényes példája.”

A megemlékezés után több szervezet is koszorút helyezett el Horváth Boldizsár szobránál. A Magyar Országgyűlés és az Igazságügyi Minisztérium képviselői, a kormányhivatal, a Vas vármegyei  és a szombathelyi önkormányzat vezetői, a Magyar Jogász Egylet országos és Vas vármegyei szervezetének tagjai, a Szombathelyi Törvényszék, a Vas és Zala Vármegyei Főügyészség, az ügyvédi kamara, illetve a Horváth Boldizsár technikum képviselői hajtottak fejet a szobornál. Ezt követően az emlékezők az egykori igazságügyminiszter Fő téri szülőházához vonultak. A Jogásznap szakmai programja délután vette kezdetét.

Spitz János - elnök, Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezete
“Úgy gondolom, hogy a megye jogászságának az összefogásának érdekében, a szakmai képzés miatt feltétlenül évente egy-egy ilyen rendezvény megtartása, különös tekintettel arra, hogy az apropót pedig városunk nagyszülötte, városunk nagyszülötte, Horváth Boldizsárnak tudjuk szentelni.”

A szakmai program fókuszában idén a közlekedés állt. Szó volt a közúti, légi és vízi forgalom jogi aspektusairól. Öt előadás hangzott el többek között a közúti közlekedéssel kapcsolatos ügyek bírói gyakorlatáról és a Hableány hajókatasztrófáról.