Hírek

26 főzőcsapat igyekezett lenyűgözni a zsűrit a Pinka-völgyi Halas Napon

2025. július 14., 11:43

Tízféle halászlé, hortobágyi halas palacsinta, harcsás pizza, lazacos tészta - 26 főzőcsapat igyekezett lenyűgözni a zsűrit a Pinka-völgyi Halas Napon, amit szombaton Vaskeresztesen rendeztek. A horgászatot és a halételeket népszerűsítő program sok látogatót vonzott, akik nem csak kóstolhattak, de kulturális-, zenei- és gyerekprogramokon is részt vehettek.

26 főzőcsapat igyekezett lenyűgözni a zsűrit a Pinka-völgyi Halas Napon

Már reggel kezdetét vette a halas napi barátságos horgászverseny. Három kategóriában vitézkedtek a pecások, a legifjabbak az Alpesi-tavon igyekeztek minél több halat horogra csalni.

Közben a sátraknál javában folyt a sütés-főzés: 26 csapat adta le nevezését. A toronyiak harmadik éve vannak itt. Sokáig keresgélték az idei receptet, és miután kiválasztották, többször le is tesztelték maguk között.

Tancsics Dóra - csapattag, "Karajtépők", Torony
"Hortobágyi halas palacsintával készültünk, a töltelékben füstölt hal van, a palacsintánk pedig kapros tészta."

 

A kőszegiek szőlőlevélbe töltött, bulgurral kevert harcsát kínáltak.

Császár István - Kőszegi Sporthorgász Egyesület
"Hasonlóan készül, mint a töltött káposzta, bulgurral és fűszerekkel van összekeverve a harcsa és szőlőlevélbe van beletöltve, halas alaplében főzzük. Kétféle szósz van, kapros tejföllel és chilis joghurttal."


"Jó étvágyat kívánok!"

Készült harcsás fittness saláta fekete rizzsel, több száz darab vegyeshal-fasírt tört burgonyával, fish and chips, és a pölöskei csapat jóvoltából most először halas pizzát is lehetett kóstolni.

Major Zsolt - alelnök, Pölöskei Horgászok Egyesülete
"Gyakorlatilag a harcsapaprikást gondoltuk újra pizza formátumban, megtalálható rajta egy halpaprikás alap, sajt, füstölt harcsa van rajta, afrikai harcsa és harcsa chips, egy kis ricottás túró és kapor pesztó."


"Jó lesz, jó lesz!"

A szervezők idén azt kérték, hogy a boltokban könnyedén beszerezhető halfajtákból készüljenek az ételek.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"A rendezvény elsődleges célja, hogy az emberek ismerkedjenek a halakkal, halételekkel, horgászattal, és ha kedvet kapnak ma hozzá, ne csak kóstoljanak, de fogyasszanak minden héten akár az otthonaikban."

A jó hangulatú rendezvény sok-sok látogatót vonzott, a legtöbben nem csak egyféle ételt kóstoltak meg. Ez az asztaltársaság Szombathelyről érkezett, már évek óta visszajárnak.

Kaposváriné Márta
"Én nagyon szeretem a keszeget, a férjem halászlevet is evett, nagyon kellemes ide eljönni, csodálatos a környezet, a kiszolgálás szenzációs."

A csapatok alaposan kitettek magukért: 30 féle ételt tálaltak a zsűriasztalra. A fogásokat két kategóriában értékelték: a legjobb halászlevet a Tógazda Marcali csapata főzte, a legfinomabb halétel az ikerváriak halhúsos palacsintája lett. A horgászversenyt ifjúsági kategóriában Buti Benjámin, a hobbi felnőttek között Tuboly Gábor, a versenyzőknél Misák Norbert nyerte. A délután további részében feeder bemutató, változatos gyerekprogramok, helyi hagyományőrzők műsora, bűvészshow, zene, tánc és tombola várta az érdeklődőket.