Hírek

30 év a szeretet szolgálatában

2021. november 22., 18:02

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász újjászervezésének három évtizedes jubileumát ünnepelték november 19-én, Szent Erzsébet napján a szőllősi Jézus Szíve Templomban. A fiatalon elhunyt Árpád-házi Szent Erzsébet a karitász védőszentje, élete ma is példaként szolgál. Kórházakat, menhelyeket hozott létre.

 

30 év a szeretet szolgálatában

A szőllősi templom udvarán kiállítás mutatta be az eltelt 30 évben végzett karitatív munka sokféleségét. Bent pedig a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkénteseinek létszáma bizonyította, hogy sokan dolgoznak nap mint nap az elesettekért. A hagyományos Szent Erzsébet nap a karitász újjászerveződésének jubileumi ünnepsége is volt egyben. Székely János megyéspüspök szentmisén adott hálát az önkéntesek munkájáért.

Székely János – megyéspüspök
„Szent Erzsébet példát ad nekünk is: ha szeretnénk egy igazán boldog világot, akkor nem a luxus dolgok csillogását kellene keresnünk, hanem az emberi szemek és az emberi szív csillogását. A szombathelyi karitász ezt próbálja szolgálni. 30 éve, 50 ezer ember kap időről időre tűzifát, élelmet, ruhát. Kb. 400 megváltozott munkaképességűnek adunk munkát.”

30 éve Győrváry Edith és Tuczainé Régvári Marietta indították útjára Szombathelyen a szervezetet, ma az egyházmegyében 80 plébániai csoport több mint 800 segítője dolgozik a rászorulókért. A szeretet szolgálatában eltelt három évtizedről a jubileumi évben könyv készült.

Tuczainé Régvári Marietta – igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
„Benne van a családsegítés, hogyan indultunk Edit nénivel, hiszen a jelmondat az, hogy minden a családban kezdődik. A családsegítésből alakult ki a RÉV, a szenvedélybetegeket segítő intézményünk, a Hársfaházunk, a Szikla intézményünk, és 2010-ben, amikor Veres András püspök atya szólt, hogy hogyhogy az összes intézmény Szombathelyen van, akkor kezdtünk el vidéki plébánia épületeket keresni, hogy ott is tegyünk valami jót az emberekért.”

Szent Erzsébet napján köszöntötték a jubiláló csoportokat és mindazokat, akik kiemelkedően segítik a karitász munkáját. Az eseményen részt vett Szombathely polgármestere is.

Nemény András – polgármester
„30 év rengeteg idő, de ez alatt rengeteg ember segítségére voltak, és igazán jó országos, sőt európai szinten is komoly csapat vezeti ezt szeretetben, együtt. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, a város, ahol tudja, támogatja ezt a szervezetet.”

Négyen vehették át a 2012-ben alapított Caritas Hungarica Díjat. Horváth Sándor sokat tett a nardai karitász tábor létrehozásáért, de ott volt a délszláv háború menekültjeinek juttatott segélyszállítmány kísérői között is.

Horváth Sándor
„Zágráb határában még lőttek, dörögtek a fegyverek, mikor ott voltunk, de a kamion megérkezett és a segítség odajutott azokhoz, akiknek szükségük volt rá.”

A hétköznapok rászorultjai mellett az eltelt 30 évben több katasztrófa, például vörösiszap-, árvíz-, vagy a horvátországi földrengés miatt nehéz helyzetbe került embereken is segítettek Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntesei.