Hírek

Jubilál az MMIK

2010. március 19., 15:02

30 éve, 1980. március 19-én nyitotta meg kapuit a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Ady téri épülete Szombathelyen. Egy pénteki konferencián elhangzott: egyre csökken az MMIK-hoz hasonló közművelődési intézmények száma az országban.

Jubilál az MMIK

Az intézmény 1973-as megalapítása óta szakmai és módszertani segítséget nyújt a város és a megye kulturális tevékenységet végző szervezeteinek, ezen kívül helyszínt biztosít klubok, szakkörök, egyesületek működéséhez.

30 évvel ezelőtt Szombathely egyik elhanyagolt részén, a kiépülő diáknegyed szívében emelték az új kulturális központot. "Ez egy ún. Karicsa városrész volt, amely nem egy jóhírű városrésze volt Szombathelynek." Így emlékszik Zsámboki Árpád, egykori igazgató a három évtizeddel korábbi állapotokra. Mint mondta: a Megyei Művelődési Központot, mint intézményt, már 1973-ban létrehozták, de 1980-ig várni kellett, hogy a működéshez végleges és megfelelő helyet találjanak.

Zsámboki Árpád, nyugalmazott igazgató, MMIK
"A közösségépítés volt a legfontosabb. Azoknak a köröknek a felkarolása, amatőr művészeti mozgalom, társas élet és emberek felkarolásával foglalkoztunk.

Az MMIK épületében közel 100 szervezet talált új otthonra 1980-ban, mint például az Ungaresca Táncegyüttes vagy a Ferrum Színpad. Szakkörök, klubok műhelymunkája folyik itt évtizedek óta. De innen indult a Szombathelyi Televízió is. Emellett segítették a megyében működő kulturális intézményeket, közösségeket szakmai, módszertani tanácsokkal, szakkönyvekkel, tapasztalatcserével. Joós Tamás igazgató szerint az MMIK legmeghatározóbb feladata ma is ez.

Joós Tamás, igazagtó - MMIK
"Az országban több helyen ilyen intézmények már nincsenek. Mi még vagyunk és a két fenntartó úgy ítéli meg, hogy erre az intézményre szükség van és ugyanúgy funkcionáltatni kell, mint 20-30 évvel ezelőtt."

Az évforduló kapcsán rendezett szakmai konferencián elhangzott: a megyei művelődési központok szerepét egyre több helyen kisebb létszámot és fenntartási költséget igénylő közművelődési intézetek, tanácsadó irodák váltják fel. Elhangzott az is, hogy miközben az önkormányzati és normatív támogatások csökkennek, egyre több pályázat jelenik meg. Az elmúlt három évtized történései kiállításon is nyomon követhetők. Az Élő-Tér Galériában fényképek, filmfelvételek elevenítik fel egy hétig az elmúlt 30 évet.