Hírek

30 éves az önkormányzatiság - dokumentumfilm, kiállítás és ünnepi lapszám is készül a jubileumra

2020. október 14., 19:46

30 éve, 1990. október 23-án tartotta alakuló ülését a szombathelyi közgyűlés. A kerek évfordulóra dokumentumfilmmel, kiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és ünnepi lapszámmal emlékezik a város. A szervezők sajtótájékoztatón számoltak be a programokról.

 

30 éves az önkormányzatiság - dokumentumfilm, kiállítás és ünnepi lapszám is készül a jubileumra

100 aktív koronavírus-fertőzöttről tudnak jelenleg Szombathelyen, most igazán fontos, hogy vigyázzunk egymásra - ezzel kezdte a tájékoztatót Nemény András. Ebben az évben kiderült, mekkora szükség van az önkormányzatokra, amelyek közvetlenül segíthetnek az embereknek - tette hozzá.1990-ben mindenki tiszta lappal indult, vitákkal, közös munkával kiváló személyiségek vezették a várost - emlékezett a polgármester. Méltó módon szeretnének megemlékezni a jubileumról.

Nemény András - polgármester
"Be tudjuk vonni a szombathelyi lakosságot is a lehető legjobban, hogy ez egy közös ünnep legyen, hiszen az önkormányzatiság mit sem ér a lakók nélkül, ez vaójában róluk szól. Amikor önkormányzásról beszélünk, mindannyiunkról beszélünk, akik ebben a városban élünk."

A programok jó része az online térben valósul meg.

"Azt kell mondanom, hogy fantasztikus volt."

30 év, 30 történet címmel dokumentumfilm készül, amelyben személyes élményeikről mesélnek polgármesterek, képviselők, hivatali dolgozók. A filmet október 20-án tűzi műsorára a Szombathelyi Televízió. Október 21-én kerekasztal-beszélgetést láthatnak a nézők.

Horváth Soma - alpolgármester
"A város négy polgármestere fog leülni beszélgetni egy műsor keretében arról, hogy számukra mi fontos, mi történt az elmúlt 30 évben, a rendszerváltás utáni első polgármester, Wagner András is meg fog jelenni ebben a beszélgetésben."

A jubileum alkalmából készített emlékműsorok a Városháza programszervezői és a Szombathelyi Médiaközpont együttműködésével jutnak el a lakossághoz.

Némethy Mária - igazgató, Szombathelyi Médiaközpont
"Számos felületen és csatornán igyekszünk eljuttatni Szombathely lakóinak, ez azt jelenti, hogy leadjuk a műsorunkban ezeket a beszélgetéseket, Facebook-oldalunkon, Youtube-felületen is látható lesz."

Október 22-én 14 órakor kiállítás nyílik a Városháza előtti téren az önkormányzat elmúlt harminc évéről.

"14 hasonló tabló készül, a koncepció pedig az volt, hogy minden évből egy-egy képet kiemelünk, és minden képhez egy történetet." (a varióra takarjunk valami mást)

A szabadtéri tárlat egy hónapon át tekinthető meg. Október 23-án élő közvetítést láthatnak az ünnepi közgyűlésről, 24-én pedig a postaládákba kerül a Savaria Fórum különszáma, amely a szombathelyi önkormányzat elmúlt 30 évével foglalkozik.