Hírek

35 éve, 1989 februárjában jött létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2024. február 09., 19:57

35 éve, 1989 februárjában jött létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, harminckilenc alapító taggal. Azóta sokszorosára nőtt a szervezet, a szolgálatban kifejeződő meggyőződés viszont ma is ugyanaz, mint a kezdetekkor: segíteni, ahol szükséges.

35 éve, 1989 februárjában jött létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harmincöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a rendszerváltás után alakult első civil szervezetek egyike. Mára országszerte több, mint 300 intézményt tart fenn, 130 önkéntes csoportja folyamatos karitatív tevékenységet végez - naponta körülbelül 15 000 embernek nyújtanak segítséget. A szombathelyi csoport 1991 márciusában, 33 éve alakult, hat alapító taggal. Mára 29-re bővült a segítők száma, de alkalmanként külsős önkéntesek is támogatják a szolgálat munkáját.

Asbóth Mária - vezető, Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportja

“Hogy ha az Úrnak szüksége van arra, hogy valaki a szőlőjét művelje, akkor mindig küld munkásokat. Hát, mi is így vagyunk. 33 éve önkéntesen, - tehát ezért semmiféle fizetséget nem kapunk - így végezzük a munkánkat. Tehát az emberek javára, mert a máltai alapgondolat: a hit védelme és az emberek segítése, és a rászorulók segítése.”

A Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportja jogi és rehabilitációs tanácsadással, mentális segítségnyújtással, jótékonysági estek lebonyolításával, élelmiszer gyűjtéssel és ruha adományozással segíti a rászorulókat. A szolgálat ifjúsági tevékenységeinek köre a börtönmisszióra, játszótéri programok szervezésére és tanszerek gyűjtésére egyaránt kiterjed. Jelenleg több Ukrajnából menekült családnak is segítenek.

Asbóth Mária - vezető, Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportja

“Lelki kötelességünk, hogy segítsünk a menekülteken, hiszen maga Jézus Krisztus is megélte kisgyermekként a menekülti státuszt. Most aktuálisan az ukrán menekülteknek nagyon sokat tudtunk segíteni. A Győri Máltai Régiótól minden hónapban kaptunk tartós élelmiszer csomagot és ezt kiosztottuk most a menekülteknek, akik munkaviszonyban állnak és különböző helyeken albérletekben laknak.”

A szeretetszolgálat szombathelyi csoportja megalakulásának 33. évfordulója alkalmából április 6.-án, délelőtt 10 órakor a ferences templomban hálaadó szentmisét tartanak.

A Vasi Diák Közösségi Szolgálat fogadó szervezeteként önkéntes munkalehetőséget biztosít a középiskolásoknak. Kapcsolatot tartanak mozgássérült fiatalokkal és határon túli magyarokkal is.

1991 márciusában, 33 éve alakult a szhelyi csoport, hat alapító taggal. Ma 29 taggal rendelkezik a szhelyi csoport, kiegészülve az alkalmi segítőkkel. A szeretetszolgálat központjába járnak az emberek ruháért, élelemért, jogi tanácsadásért, családsegítésért. A szolgálatnak van továbbá börtönmissziós programja, ill két nagy akciója: a karácsonyi Adni öröm akció - ekkor egy hétig gyűjtenek a rászorulóknak tartós élelmiszert, a másik az augusztusi tanszergyűjtés. Kórházakba mennek látogatni és magányosan élő magánszemélyeket is felkeresnek. Mozgássérültekkel is foglalkoznak.

“Úgy érzem, hogy az a gondolat, hogy ha az Úrnak szüksége van arra, hogy valaki a szőlőjét művelje, akkor mindig küld munkásokat. Hát, mi is így vagyunk. 33 éve önkéntesen, - tehát ezért semmiféle fizetséget nem kapunk - így végezzük a munkánkat. Tehát az emberek javára, mert a máltai alapgondolat: a hit védelme és az emberek segítése, és a rászorulók segítése. És ez egy nagyon fontos gondolat, mert az éhező ember csak akkor hiszi el az Isten szeretetéről szóló tanítást, ha a beszélő, akihez fordul, megosztja vele, amilye van.

Az épületben volt orvosi rendelés, gyógytornász, gyermekek napközije - a szombathelyi volt az első az országban, veszélyeztetett gyerekekről gondoskodtak önkéntes pedagógusok segítségével, 15 éven át részt vettek a csellengő programban gyerekeknek ajánlottak hasznos tevékenységeket.