Hírek

400 millió forintból korszerűsítették az egyetem C-épületét és a Pável Ágoston Kollégiumot

2013. április 30., 18:28

A beruházások nyomán jelentősen csökkenhetnek az intézmény rezsiköltségei.

400 millió forintból korszerűsítették az egyetem C-épületét és a Pável Ágoston Kollégiumot

Az utolsó simításokat végzik a Pável Ágoston Kollégiumnál. Hőszigetelték az épületet, nyílászárókat cseréltek, és a fűtési rendszert is energiatakarékosabbra cserélték. A beruházás közben akadt váratlan esemény is. November közepén két hétig nem volt fűtés a kollégiumban, mert a fűtéscsövek feltöltés közben szétdurrantak.

Balogh Zoltán cégvezető, Premier Ablakrendszerek Kft.
"Ezeket már javítani nem lehetett a betonszint alatt, ezért gyakorlatilag egy teljesen új csőhálózatot kellett kiépítenünk az épület földszintjén, és új ... kellett szerelnünk, ez egy teljesen váratlan esemény volt."

Az itt lakók szerint is éppen ideje volt rendbe tenni az épületet.

Gartner Edina kollégista
"Azért azok a régi faablakok eléggé átengedték a hideget, és így nekünk is nehezebb volt. Sokszor volt hideg, annak ellenére, hogy rendesen volt fűtés."

A felújításnak köszönhetően a korábbinál jóval olcsóbban üzemeltethető a Pável Ágoston Kollégium és az egyetem C-épülete is. Éves szinten 20 millió forinttal csökkenhetnek az intézmény rezsiköltségei.

Tóth Péter igazgató, Pável Ágoston Kollégium
"Durván 60 százalékos energiamegtakarítást várunk a hőszigetelésnek, a födémszigetelésnek, a nyílászárócserének, az energiatakarékos csaptelepeknek köszönhetően. Ez a C-épületre és az Ady téri kollégiumra vonatkozik."

Az egyetem dékánja szerint a beruházás túlmutat önmagán. Erről Horváthné Molnár Katalin a projekt zárókonferenciáján beszélt.

Horváthné Molnár Katalin megbízott elnök-dékán, NyME-SEK
"Különösen fontosnak tartom azt, hogy a most megvalósult beruházások a költségmegtakarítások mellett szemléletformáló jelentőséggel is bírnak. Ez a fejlesztés nyilvánvalóvá teszi hallgatóink számára az egyetem környezettudatosság melletti elkötelezettségét."

Az eseményen Lazáry Viktor alpolgármester bejelentette, a város év végéig szerződést kötne az egyetemmel. Az együttműködés után közösen pályázhatnának uniós forrásokra.