Hírek

400 milliót osztottak szét

2010. május 06., 16:34
Több mint 400 millió forint pályázati pénz szétosztásáról döntött legutóbbi ülésén a regionális képzési bizottság. Ennek révén olyan modern eszközöket vásárolhatnak a nyertes szakiskolák és vállalkozások, melyek a tanulók képzését segítik. Szombathelyről 11 pályázó szerepelt sikeresen.
400 milliót osztottak szét

Sütemény készül az egyik belvárosi cukrászda konyháján. Az állandó dolgozók mellett itt rendszeresen fogadnak szakmunkás tanulókat is gyakorlatra.

Barkiné Novák Mária - üzletvezető, Claudia Cukrászda
"A cukrászda fennállása óta mindig fogadunk szakmunkás tanulókat, jelenleg egy tanulónk van, jövőre kettőt foglalkoztatunk."

Ők is pályáztak a decentralizált keretre, hogy minél korszerűbb eszközökkel dolgozhassanak a diákok. 2 millió forintot nyertek. Ebből kétféle keverőgépet, hűtőt és mosogatógépet vásárolnak.

A Savaria TISZK 47 millió forintra pályázott, 12 milliót nyert. Ez a legtöbb a régióban.

Szentgyörgyvári Róbert - szakmai vezető, Savaria TISZK Kft.
"Ez a 12 millió forint a tagiskolánk között kerül szétosztásra, képzést segítő eszközökre."

Öt intézmény részesül a pénzből. A Hefele iskola például parkettacsiszoló gépeket vásárolhat, a Savaria iskola fékpadra költhet 5 millió forintot, a Teleki tanulói pedig új tisztázógépen gyakorolhatnak majd. A Vasi Bau Szakképző Iskolában 250 tanuló képzése folyik, építőipari szakmákban. A fenntartó rendszeresen pályázik a képzési bizottsághoz, általában nyernek is. Ezúttal 8,7 milliót költhetnek el.

Hédi József - iskolafenntartó, Vasi Bau Szakképző Iskola
"Egy építőipari állványrendszert vásároltunk, ez több szakmában is hasznos lesz. A festő, kőműves és ács-állványozó tanulók munkáját könnyíti meg."

A pályázati keretet a szakképzési hozzájárulásokból befolyó összegből különítik el évről évre. A régióban ezúttal 109-en pályáztak eredményesen, 90 százalékuk a szakmunkások képzésében részt vállaló kisvállalkozás.