MNB - 2
MNB

Hírek

5-10 éven belül 25 ezer új munkahely jöhet létre Szombathely-Zalaegerszeg és Szentgotthárd térségében

2013. január 07., 15:50

A kormány kiemelt járműipari központtá minősítette a Nyugat-Pannon Mechatronikai és Járműipari Központot. A döntés részleteiről Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt vasárnap Zalaegerszegen, az érintett városok vezetőivel.

5-10 éven belül 25 ezer új munkahely jöhet létre Szombathely-Zalaegerszeg és Szentgotthárd térségében

Az Opel új generációs motorcsaládját a szentgotthárdi üzem tavaly szeptemberben átadott csarnokában gyártják. Októberben az LUK is bővült: az új üzemrészbe csúcstechnológiát telepít a kuplunggyár. De fejlesztéseket tervez a Jabil és a Delphi is. A nagy cégek hozzájárulnak a Vas és Zala megyében formálódó Járműipari és Mechatronikai Centrum sikerességéhez, amelyet  decemberi határozatában kiemelt  járműipari központtá nyilvánított a kormány -számolt be a döntésről a honvédelmi miniszter Zalaegerszegen.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
Valóban ide tudjon jönni az az 1 milliárd eurónyi működő tőke, és meg tudja teremteni, létre tudja hozni azt a 25 ezer munkahelyet, amiben reménykedünk.

Az 5-10 éven belül megvalósítandó célok érdekében a térség mechatronikai és járműipari cégei, a műszaki felsőoktatás és a 3 város: Szombathely-Zalaegerszeg és Szentgotthárd vezetői fogtak össze.

Huszár Gábor polgármester, Szentgotthárd
Az Opel németországi központja szerint a motorgyártás központja itt koncentrálódik Szentgotthárdon, és az a félmilliárd eurós beruházás, amit létrehozott itt Szentgotthárdon, akkor jogal mondhatja mindenki, hogy az Opel a zászlóshajója tud lenni ennek az összefogásnak.

A térség további járműipari fejlesztéseit uniós és magyarországi  források is támogatják majd.

Molnár Miklós alpolgármester, Szombathely
Ez a kormányhatározat lehetővé teszi azt, hogy a 14-20-as uniós forrásokat prioritásként kell kezelni az illetékes minisztereknek, a mi feladatunk az, hogy a következő 3-4 hónapban azokat a konkrét projekteket is kidolgozzuk, amelyek zászlóshajói lesznek ennek a  történetnek, és automatikusan kerülnek be a 2014-20-as országos fejlesztési programokba.

A kiemelt központtá nyilvánítás komoly lehetőség a kis- és középvállalkozásoknak is. Ez a csepregi üzem például az LUK-nak szállít alkatrészeket.

Pócza Antal ügyvezető, Uniriv Kft. Csepreg
Az ő éves megrendelésük kb. 150 millió darab szegecs és különböző kötőelem. Azáltal, hogy ebben a térségben az autóipar növekedni fog, mi is arra számítunk, hogy nagyobb megrendeléseket fogunk realizálni.

A következő években tovább bővülhet a beszállítók köre, de szükség van a közlekedés és a szakképzés fejlesztésére is. Az már biztos, hogy szeptembertől a cégek igénye alapján elkezdődik a logisztikai és minőségbiztosítási mérnökök képzése a Savaria Egyetemi Központban. Az idei év további teendőiről január 24-én rendeznek konferenciát az érintettek Szombathelyen.