Hírek

5 új záportározó épül másfél év alatt Vas és Zala megyében

2018. április 19., 19:21

A 2013-as és 2014-es árvízi események és károk rámutattak arra, hogy nagyobb esőzés idején nem lehetett megfelelően védekezni a dombvidéki kisvízfolyásokon - eddig. A fejlesztés az érintett települések komplex árvízi biztonságát növeli.

5 új záportározó épül másfél év alatt Vas és Zala megyében

A távolban a rönöki Szent Imre templom tornya magasodik, amitől nem messze, ezen a területen létesül egy új víztározó. Az út szélén hatalmas halmokban gyűjtötték össze a már kivágott fákat, amelyeket újabbak követnek majd. A pataktól jobbra fekvő erdőség például teljesen eltűnik. Az érintett területet megtisztítják, majd mélyítik, míg a felsőbb területeket feltöltik. A rönöki mellett hasonló záportározót építenek Kőszegdoroszlón, Rábagyarmaton, Zalatárnokon és Murarátkán.

Gaál Róbert - igazgató, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Az 50-től az 250.000 köbméterig terjedő nagyságúak ezek a tározók. Van, amelyik 80%-os visszatartást csinál, tehát az érkező víznek 80%-át visszatartja, van olyan, amelyik kb. csak 50-t, ez természetesen az adott vízfolyástól, illetve völgy nagyságától függ, hogy hol milyen nagyságú tározó kialakítására van egyáltalán fizikailag lehetőség.”

A rönöki projektnyitó rendezvényen az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki igazgató-helyettes ismertette, hogy az öt helyszínen egyidőben zajló beruházás összköltsége 1,8 milliárd forint. Láng István kiemelte azt is, hogy a fejlesztésekl azt célozzák, hogy a szélsőséges időjárási jelenségekből származtatható vízkárokat megelőzzék, enyhítsék, illetve a csapadékmennyiséget megfelelően hasznosítsák.

Láng István - műszaki főigazgató-helyettes, Országos Vízügyi Főigazgatóság
"2 éve, évente 10 tározónak a tanulmánytervét készítjük költségvetési pénzből, mert azt gondoljuk, hogy ugyan drága a záportározó önmagában, de nem fogjuk tudni megkerülni, hiszen párhuzamosan gondolnunk kell a települések fölötti vízgyűjtőkre és ezzel párhuzamosan elindulnak a települési vízgazdálkodási programok is, amelynek stratégiája most készül és nekünk kell elkészítenünk.”

Az eseményen jelent volt mások mellett a térség országgyűlési képviselője is. V. Németh Zsolt a záportározók építésével kapcsolatosan beszélt az élet- és vagyonbiztonság mellett a klímaváltozás hatásairól és a magyarországi vizes életterek beszűküléséről.

V. Németh Zsolt - államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium
"A cél nem az, hogy egy magasított gáttal vagy keresztmetszetet bővítve a víz távozzon, hanem rövidebb-hosszabb ideig meg kellene őrizni a csapadékot. És hát örömteli az, hogy ennek a beruházásnak kapcsán - ha korlátozott mértékben is - de megjelennek vizes élőhelyek.”

A záportározók megépítésével Vas megye árvízvédelme a legmagasabb szintre emelkedik - ezt már Harangozó Bertalan mondta. A kormánymegbízott reményét fejezti ki azzal kapcsolatban, hogy idővel a biztonság és a természet védelme mellett népjóléti szerepet is betölthetnek az új létesítmények.

A vasi és zalai tározók megépítése májusban kezdődik és várhatóan 2020. márciusára készülnek el velük.