Hírek

50. jubileumát ünnepli a Szombathelyi Képtár magyar fal- és tértextil gyűjteménye

2022. január 21., 19:02

A fél évszázados sorozatból grandiózus tárlat nyílt két kiállítóteremben és a galérián, amely május 29-ig tekinthető meg.

 

50. jubileumát ünnepli a Szombathelyi Képtár magyar fal- és tértextil gyűjteménye

A talált virágok osztálya című Vigh Krisztina által készített tértextillel is találkozhat az, aki a Szombathelyi Textilbiennálék és -triennálék 50 éve fal- és tértextilekben elbeszélve című kiállítására érkezik a Képtárba. Szombathelyen őrzik és gyarapítják Magyarország legnagyobb kortárs textilgyűjteményét.

Cebula Anna - igazgató, Szombathelyi Képtár
,, A kezdetét az 1970-es textilbiennálé jelentette , ahol is fal-és tértextileket állítottak ki a Savaria Múzeumban, azóta 1988-tól  a Szombathelyi Képtár ad helyet a Biennáléknak, triennáléknak , mind a gyűjteménynek. Ennek a gyűjteménynek 475 darabjából most közel 100 darab ki van állítva.,,

Az egyik legfigyelemreméltóbb darab Szilvitzky Margit Tavasz című munkája. 1968-ban készült, és részt vett a híres Ernst Múzeumbeli kiállításon, a nulladik biennálén.  

Vig Károly - igazgatóhelyettes, Savaria MHV Múzeum
,, Egy olyan műfajt honosítottak meg az akkori szervezők Szombathelyen , amely mind léptékében mind jelentőségében egyedülálló volt az országban , és egy olyan műfaj talált otthonra, amelyre azóta is minden szombathelyi büszke lehet.”

A megnyitón a művészeti szakgimnázium tanulói Paganini dallamaival töltötték meg a Képtárat. Elhangzott: a képtár az új látásmódot, új eszközöket és az elődök bátorságát szeretné továbbvinni a jövőben is.