Hírek

52 gépészmérnök hallgató kezdte meg tanulmányait az ELTE Savaria Egyetemi Központban

2023. szeptember 15., 20:07

52 gépészmérnök hallgató kezdte meg tanulmányait a 2023/24-es tanévben az ELTE Savaria Egyetemi Központban, közülük 37-en a duális képzést választották. Ma délelőtt ünnepélyes keretek között írták alá tanulmányi szerződéseiket az őket fogadó cégekkel.

52 gépészmérnök hallgató kezdte meg tanulmányait az ELTE Savaria Egyetemi Központban

Ünnepségen köszöntötték az elsőéves gépészmérnök hallgatókat ma délelőtt. Kozsik Tamás, az Informatikai Kar dékánja elmondta, jó látni, hogy ilyen lelkes csapat és jó közösség alakult Szombathelyen, melynek alapja az oktatók és hallgatók együttműködése. A képzés 2015-ben indult el az egyetem, az önkormányzat és a nagyvállalatok együttműködésének eredményeként, a kvalifikált szakemberhiány enyhítése érdekében. Az oktatómunkát áthatja a gyakorlatiasság és a technológiai innováció - fogalmazott a rektori biztos.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE-SEK

"Mindennap új fejlesztések, új megoldások születnek, és önök azok között lesznek, akik ezeket az újításokat megalkotják és alkalmazzák. Ezért fontos, hogy kitartóan tanuljanak, és fejlődjenek."

A hallgatói létszám folyamatosan emelkedik, miközben a színvonalból nem engednek. Nőtt a bekerülési ponthatár.

Kollár László - igazgató, ELTE IK

"52-en kezdték meg tanulmányaikat, tavaly ez 28 volt, tavalyelőtt még kevesebb. Duális formában tanuló létszámunk is emelkedett, tavaly 25-en, idén 37-en. Az összes műszaki képzésünket figyelembe véve a létszámunk idén már 100 körüli."

Ez már a kilencedik évfolyam az indulás óta. Külföldről, és az ország minden részéről jöttek hallgatók.

Kis Lizett

"Korábban voltam nyílt napon, akkor tetszett meg. Szimpatikus volt a duális képzés, ez volt a fő indok, amiért ezt az egyetemet választottam Szombathelyen."

Piros Annabella

"Van egy gyerekkori barátom, aki itt végzett, és ő ajánlotta, hogy nézzek utána. Megtetszett a város és az egyetem szervezettsége, korrektsége."

A hallgatókat köszöntötte Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és Orbán István, a Vas Vármegyei Kormányhivatal igazgatója is. Bokányi Adrienn tanácsnok arról beszélt, jó a város kapcsolata az egyetemmel, az önkormányzat 2020 óta évi 130 millió forinttal támogatja gépészmérnök-képzést.

Bokányi Adrienn - tanácsnok

"Tettük ezt a pandémiás helyzet alatt, a háborús veszélyhelyzet és az energiaválság idején is. Miért? Mert a gépészmérnök-képzés fontos nem csak az egyetem és a cégek, hanem a város számára is."

A Schaeffler fogadja idén a legtöbb gyakornokot, 20 főt. Gazdag András HR igazgató elmondta, valódi tudást, szakmai tapasztalatot kapnak a hallgatók a tanulmányaik során - vállalati környezetben, így diplomával a zsebükben sem lesznek már kezdők. A köszöntőket követően átadták a kiváló hallgató díjat, amit Mahou Hafida vehetett át, a kiváló oktató elismerést idén Tóth János kapta. Majd az elsőévesek aláírták gyakornoki szerződésüket a partnercégekkel, a BPW például 6, az Opel 1, a TDK 10 elsőévest fogad. A gépészmérnökképzés jövőre ünnepli alapításának tizedik jubileumát.