Hírek

60 féle programból lehetett választani a Múzeumok Éjszakáján

2022. június 28., 18:47

Találkozás Sisivel a Savaria Múzeumban, mágikus éjszaka Harry Potterrel a Smidt Múzeumban, Minotaurusz a Schrammel-gyűjteményben, mesevilág az Irokéz Galériában. Tíz intézmény több mint hatvan programmal várta a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján szombaton.

 

60 féle programból lehetett választani a Múzeumok Éjszakáján

Sisi hasonmása jelenik meg a lépcső tetején, integet. Visszafogott, csendes és szerény, nagyon halkan társalog, amikor fogadja az érdeklődőket: a legkisebbektől az idősebbekig. A magyarok szeretett királynéjáért ma is sokan rajonganak.

Simon Anna
“Rajongok Erzsébet királynéért, nagyon sok könyvet elolvastam róla, nagyon szeretem a személyiségét, Magyarország szempontjából nagyon fontos történelmi személy, úgy tudom, most már többen vannak, akik megszemélyesítik őt az országban, elsősorban a gödöllői kastélyban lehet velük találkozni, nagyon nagy dolog és nagy élmény számomra, hogy találkozhattam vele, beszélhettem vele, számomra nagyon hihető az a személyiség, amit ez a hölgy bemutat.”

A történelmi előadó jelenléte egészen nagy hatással volt a sorban állókra: őket és Horváth Soma alpolgármestert is fogadta a királyné a múzeumkertben.

Csapláros Andrea - igazgató - Savaria MHV Múzeum
“Ami ebben csodálatos, hogy mégiscsak van ebben valami monarchikus romantika, mert mindenki megdöbbenve állt, és amikor kilépett ide, és integetett, és az emberek visszaintegettek, ott úgy azért én is egy picit meghatódva álltam, hogy itt, a Savaria Múzeumban, ami abban a korszakban épült, amikor ő élt, vagy éppen akkor, amikor nem sokkal előtte halt meg, azért annak van egy varázsa, ami most itt Szombathelyen van.”

Kedves és szívélyes - ezt mondták róla a látogatók, akik beszélgetni és fotózni is jöttek. Vas Viktória Gödöllő mellől érkezett. Már gyermekkorában nagy hatással volt rá Sisi.

Vas Viktória - élő történelmi előadó
“Van benne valami megragadó, valami kellem, valami báj, amit nem adnak vissza a fényképek, én is igazából csak valahogy érzem, hogy itt miről is van szó, mert a kortársak viszont nagyon sokszor írják, hogy ez az a bizonyos valami az, ami miatt Ferenczy Ida, a felolvasónője soha nem ment férjhez, aztán ugyanez volt egy udvarhölgy, Festetics Mária grófnő esetében, mindvégig kitartottak az úrnőjük mellett, valószínűleg emiatt a bizonyos valami miatt.”

A városi múzeumban ezen az estén minden a királynéról szólt: egykori ruháit, sőt kedvenc ételeit is bemutatták. A Császár-morzsa különlegessége a kandírozott ibolya - ezt egy előadáson tudták meg a résztvevők.

Halmos Mónika - asztronómus, fitoterapeuta
“Én az ehető virágok történetét kutatom, és ezen belül eljutottam az arisztokratikus konyhákba, illetve Sissi és a monarchia konyháiba, és ebből fogok egy pici ízelítőt adni, illetve a kóstoló is erről szól, hoztam egy kis rózsazselét begóniával, egy kis mini tortácskát, amiben megpróbáltam lemodellezni egy 1897-es tortát, elvileg Sissi evett ebből a tortából.”

Ez pedig már a Mágikus éjszaka Harry Potter világában - sok mindennel készültek a Smidt Múzeum földszinti termében. Ennél az asztalnál egy matricás dobozkát látunk. A hét éves Olivér mutatja, mit készített.

Schwahofer Olivér
“Mi ez? - Egy bőrönd. - Kinek a bőröndje? - Harry Potternek. - És hogy csináltad, hogy készül? - Van egy gyufásdoboz, és van egy papír, és ráteszed a közepére, így.”

Tóth Léna
“Miből csináljátok, vagy hogy kell ezt csinálni? - Gyufásdobozból. - Hol tartasz? - Itt fedem le az oldalát.”

A többi asztalnál is kézműveskedtek a családok, mindenki, aki ezt a programot választotta, látta a filmet vagy olvasta a könyvet. A rajongók be is öltözhettek kedvenc varázslójuknak, kalapostul-köpenyestül, pálcával és a csíkos sállal, a lebegő gyertyák melletti sarokban.