Hírek

60 szabálysértési eljárás indult az elmúlt időszakban parkerdei illegális szemetelőkkel szemben

2021. április 20., 13:18

470 hektár Szombathely zöld szíve, a 70-es években létrehozott Parkerdő. Közkedvelt kiránduló és pihenőhely, de visszatérő probléma az illegális hulladéklerakás is. A terület nagysága miatt sem lehetséges, hogy minden fához őrt, vagy kamerát állítsanak, így a szemléletváltás lenne a hosszú távú megoldás. Az önkormányzat zéró toleranciát hirdetett a szemetelőkkel szemben, akit rajtakapnak, büntetésre számíthat.

 

60 szabálysértési eljárás indult az elmúlt időszakban parkerdei illegális szemetelőkkel szemben

"Jó napot kívánok! Itt a közterület-felügyelet szolgálatirányítási központja. Megkérném a 12.17 FFF-001-es 12.20 forgalmi rendszámú gépjármű tulajdonosát, hogy a szelektív kukák mellé elhelyezett szemetét vigye el legális lerakóhelyre!"

Erre a felszólításra egészen biztosan számíthat az olyan autós, aki a Parkerdő bejárata körül vétene a köztisztasági szabályok ellen.

Kelemen Krisztián – elnök, Közrendvédelmi és Bűnmegelőzési Bizottság
„A közterületfelügyelők egy rendőrrel vannak egy járőrpárban, és úgynevezett gyorsreagálású egységet képeznek, tehát ha a kamerákon észlelnek illegális hulladéklerakást, akkor 2 percen belül itt tudnak lenni a helyszínen.”

Az elmúlt időszakban 60 szabálysértési eljárás indult. A zéró tolerancia, és a büntetésre figyelmeztető információs táblák hatásosak. Beljebb azonban sajnos még van probléma bőven.

Bernáth Veronika
Sajnos nem tiszta. Rengeteg a szemét. Sőt múltkor elmentem a Parkerdőn át Torony felé, és először azt hittem, hogy egy szemétlerakóhoz értem, de mondták, hogy ez az erdő. Azt hittem, elájulok. Konkrétan én ennyi szemetet a szemétdombon nem látok. Borzalmas! És Bosszantó!

A 470 hektáros parkerdő részben Szombathely, részben pedig a közeli Sé falu közigazgatási területén fekszik. Az állami erdőt az erdészet kezeli. Azt tapasztalják, hogy nem a természetszerető kirándulókkal van a baj.

Ferenczi Tamás – igazgató, Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság
„Az erdőket nagyon sokan használják kirándulásra, pihenésre, és el kell mondanunk, hogy ezek az emberek nagyon tisztességesek, és általában haza is viszik a szemetüket. Nem velük van gond, és a társadalom egészével, hanem egy marginális, 1-2 ezreléknyi, de annál nagyobb bajt okozó emberrel.

Az erdészet tavaly 600 ezer forintot, idén eddig már több mint kétszázezret költött az illegális szemét elszállításra. Több civil szervezettel és önkéntessel működnek általában együtt, akik összeszedik mások után a szemetet.

Kapy Anita – alapító tag, Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport
„Két éve volt, hogy 100 önkéntesünk 400 zsákot szedett tele illegálisan lerakott hulladékkal. Ez nagyon vegyes, itt a hátam mögött lévő ábra is mutatja, hogy a csempétől a járólapon át minden hulladékot kiszórnak ide az emberek.”

A zöldhulladék éppúgy veszélyt jelent a természeti környezetre, mint a törmelék, vagy egyéb lom.

Ez a szemét, ami körülöttünk van, kb. 2 hete jelent meg. Hatalmas kupac volt tányérokkal, naptárral, papírokkal, füzetekkel. Most pedig látjuk, hogy a szemetet is lopják. A szemétnek kb. a 2/3-át el is vitték.

Nem tűntek el viszont az autógumik, a csempék, és sok más ide nem való szemét, pedig ezek is térítésmentesen leadhatók a városi hulladékudvarban. A Parkerdő bejáratához az erdészet, a Jégpince és a Mezei utca sarkára az önkormányzat helyezett ki konténereket. Ide a megvásárolható zsákokban helyezhető el a kommunális hulladék.