MNB
MNB - 2

Hírek

7. Gyermekvédelmi konferencia

2023. november 09., 12:49

Érzelmi elakadás, gyermekbántalmazás, kapcsolati erőszak, a traumával való együttélés - ezek a témák kerültek terítékre a Szociális Hét keretében hetedik alkalommal megtartott gyermekvédelmi konferencián. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat az összefogás jegyében hívta össze a gyermekvédelemben, igazságszolgáltatásban és köznevelésben dolgozó szakembereket. Szombathelyi Televízió: https://www.sztv.hu/ https://www.facebook.com/szombathelyitv https://www.instagram.com/szombathelyitelevizio/

7. Gyermekvédelmi konferencia

A Városháza nagytermében tartották a gyermekvédelmi konferenciát. Fontossága miatt egy teljes napot szenteltek a témának a Szociális Héten. Nemény András köszöntőjében úgy fogalmazott: könnyű annak, aki támogató családban nő fel, de sokan vannak, akiknek ez nem adatik meg. Rajtuk tudással, minőségi idővel és megfelelő körülmények biztosításával lehet és kell segíteni.

Nemény András - polgármester

"Azt gondolom, hogy a gyerekvédelem arról szól, akiknek a hangját mások nem hallják meg, vagy nem értik, azt hallja meg, és érti a gyerekvédelem."

Hozzátette: a szakemberek nagyobb társadalmi megbecsülésére lenne szükség, és ezáltal a gyermekvédelembe vetett bizalom és erősödhetne. A konferencián a családok megerősítését és a gyermekek védelmét szolgáló eszközök és eredmények bemutatása volt a cél. A hálózat Vas vármegyében jól működik, megvalósul az összefogás, ami nélkülözhetetlen ezen a területen, hiszen a hatékony segítségnyújtáshoz több intézmény és hatóság együttműködése kell.

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat

"Mind a gyámhivatal, a szakellátás, a bíróság, ügyészség, rendőrség vonatkozásában partnerként vagyunk jelen az ügyek kapcsán. Meg tudjuk beszélni a felmerülő problémákat általánosságban és egy-egy eset kapcsán is, vannak ennek fórumai. Jól működik annak ellenére is, hogy egyre több és egyre nehezebb esetekkel kell megbirkóznunk, és ez rendkívül megterhelő a szakemberek számára."

A gyermekvédelmi alap- és szakellátás együttműködéséről, a rendőrség szerepéről is hallhattak az érdeklődők, minden egyes előadásról ötletes rajzos összefoglaló készült. Both Éva a két éve működő Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat munkáját mutatta be. Családjuktól megfosztott gyerekek egyéni sorsrendezésével foglalkoznak, hálózatba szervezve a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokat. Előadásából kiderült: országszerte több mint 20 ezer gyermek él a gyermekvédelmi szakellátásban, Vasban a legkevesebb, 305 fő - 60 százalékuk gyermekotthonban, 40 százalékuk nevelőszülőknél. Utóbbi arány növelése lenne a cél. Bemutatta az izlandi eredetű Barnahus modellt is, melynek keretében gyerekbarát kihallgatóhelyiségek működnek országszerte, köztük Szombathelyen is. A modell egyik hazai meghonosítója Lazáry Fanni, aki a héten hunyt el tragikus hirtelenséggel, 31 éves korában. Egy perces néma felállással emlékeztek meg róla.