MNB
MNB - 2

Hírek

780 elsős kisdiák ült ma iskolapadba Szombathelyen

2012. szeptember 03., 17:20

Sokan már korábban megismerkedtek a leendő osztálytársakkal és tanítónénijükkel. Az első napok még játékkal telnek, az igazi tanulás csak később kezdődik. A legtöbb iskolában már hétvégén megtartották a tanévnyitót, ahol külön köszöntötték a legkisebbeket.

780 elsős kisdiák ült ma iskolapadba Szombathelyen

Érezhetően megnőtt a forgalom ma reggel az iskolák közelében. A belvárosi gyalogátkelőhelyeknél rendőrök és polgárőrök segítik a balesetmentes közlekedést egész szeptemberben. A Derkovits-iskola körül is nagy volt a nyüzsgés, sorra érkeztek a diákok és a tanárok. Itt ma reggel tartották a tanévnyitó ünnepséget. Külön köszöntötték az elsősöket, akik közösen szavaltak a többiek előtt.

"Fejszém vágtam kemény fába, sietek az iskolába."

Az igazgató beszédében hangsúlyozta: csak közös munkával, együtt lehet eredményeket elérni.

"Úgy mint a háromlábú szék. A tanárok, a szülők, és a diákok ...  nem lehet baj."

A Derkovits-ban 382 tanuló számára csengettek be. Két osztályban 50 elsős kisdiák kezdte az iskolát, őket a szüleik is elkísérték az első napon.

Varga Róbert
"Nagyon várta a lányom, ő mindenáron tanulni akar. Tetszik neki."

Nagyné Horváth Barbara
"Már júliusban megvolt az iskolatáska, és a játszótérre is abban akart menni. Este azért mondta, hogy fél és izgul, de nagyon várja, hogy mennyi újat fog tanulni."

A gyerekek névtáblát kaptak, és elfoglalták a helyüket az iskolapadban. Készültek a tanévkezdésre, a tanszereket együtt vásárolták meg a szüleikkel.

"Ceruzát, tolltartót, könyveket."

"Könyvet, ilyen ceruzákat."

"Írni már tudok, le tudom írni hogy cica, elefánt meg baba."

Múlt héten kétnapos gólyatábort szerveztek a kicsiknek, ahol megismerkedhettek egymással és a tanítónénikkel.

Kovács Péterné - igazgató, Derkovits Gyula Általános Iskola
"Azt szerettük volna, ha nem első napon találkoznak azzal, hogy hol az osztálytermük, hol ülnek ők, kik az osztálytársak, barátokat is szereztek, és leginkább a tanítónénikkel, napközis nevelőkkel kialakult egy olyan kapcsolat, hogy bizalommal engedhetik el az anyukájuk kezét, és foghatják meg a tanítónénikét."

Az első napok még játékkal telnek.

Doroszlainé Horváth Erzsébet - tanító
"Itt nem 45 perces órák vannak, hanem játszunk. Játékosan tanulunk. Ők is azt kérik, hogy játsszunk a táblán, a falon, úgy tanulják meg a betűket, hogy játszva."

Az idei tanév 182 napos, 2013. június 14-ig tart. Az első hosszabb pihenő az őszi szünet lesz október 29-től november 4-ig.