Hírek

79 éve, 1944. július 4-én kezdődött meg a szombathelyi zsidók deportálása

2023. július 06., 22:14

79 éve, 1944. július 4-én kezdődött meg a szombathelyi zsidók deportálása. Háromezer embert, köztük 613 gyereket hurcoltak Auschwitzba, és küldtek a halálba, pusztán származásuk miatt. Erre a tragédiára emlékeztek vasárnap a Batthyány téri imaházban.

79 éve, 1944. július 4-én kezdődött meg a szombathelyi zsidók deportálása

Megtelt a zsidó imaház emlékezőkkel. A magyar és az izraeli Himnusz hangjait követően Márkus Sándor mondott emlékbeszédet. Úgy fogalmazott: a második világháború poklában elvesztek a tízparancsolat betűi. Alig volt segítő kéz, a vidéki zsidóság gyakorlatilag megszűnt létezni.

Márkus Sándor - örökös tiszteletbeli elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
"Az ország nem védte meg zsidó állampolgárait, holott ők azt tiszta szívvel hazájuknak érezték. Minden zsidó család áldozataival a szívében magára maradt meggyötört lélekkel."

Nemény András polgármester arról beszélt, hogy idén két lelki értelemben is meghatározó külföldi útja volt: az egyik Dachauba, a másik Izraelbe vezetett. A Jad Vasem Múzeum vendégkönyvébe egyetlen szót írt - Felelősség. 1944. július 3-án Magyarország megszűnt hazának, Szombathely megszűnt otthonnak lenni.

Nemény András - polgármester
"Megszűnt, mert eltűrte, hogy a gonosz által keltett gyűlölet beivódjon a sejtekbe, az emberek fejébe, szívébe, lelkébe. Megszűnt, mert hagyta, hogy a lakosság többsége tétlenül tűrje, hogy a másik részét pusztulásba vigyék."  

A rémségeket nem egy ember követte el, hanem az emberiség - folytatta a polgármester. Az alaptalan gyűlölet itt van körülöttünk, fel kell ismernünk, tetten kell érnünk és bezárnunk.

A gyászszertartást Deutsch Péter főrabbi vezette. Beszédében Mózes szavaira emlékeztetett: nem szabad megfeledkezni a múltról, nemzedékről nemzedékre kell átadni a tanulságokat.

Deutsch Péter - rabbi
"Szaporodnak az évek, csökken az emlékezők száma, sokan az öröklétbe tértek már egykori zsidó hittestvéreink közül."

Arról is beszélt, hogy Szombathelyen meghatározó zsidó közösség élt, példamutató harmóniában a többi polgárral. Fölfoghatatlan és megbocsáthatatlan, amit a náci ideológia tett a zsidókkal. Ugyanakkor hisznek a jelenben, jövőben, az emberekben, és abban, hogy békében élhetik meg vallásukat, identitásukat.
A szertartás végén gyászdal hangzott el, majd elmondták a kaddist, a zsidók fájdalommal teli gyászimáját.

Az emlékezők átvonultak az 1946-ban állított holokauszt emlékműhöz, hogy leróják kegyeletüket. Koszorút helyeztek el és fejet hajtottak mások mellett a szombathelyi és a Vas megyei önkormányzat, a kormányhivatal és a zsidó hitközség vezetői.