Hírek

86 darab lámpaoszlopot cserél le az áramszolgáltató Szombathelyen

2024. február 06., 16:49

86 darab lámpaoszlopot cserél le az áramszolgáltató Szombathelyen, többségüket a Derkovits-városrészen. Czeglédy Csaba önkormányzati képviselő kezdeményezésére az E.ON felmérte a régi, balesetveszélyes kandelábereket, miután tavaly nyáron az egyik kidőlt az erős szélben, és parkoló autókat rongált meg. A munka októberben kezdődött és várhatóan februárban fejeződik be, több tízmillió forintos költségét a szolgáltató finanszírozza.

86 darab lámpaoszlopot cserél le az áramszolgáltató Szombathelyen

Tavaly áprilisban kidöntött a viharos szél egy rozsdás villanyoszlopot a Szűrcsapó-Rohonci kereszteződés közelében. A kandeláber két parkoló autót rongált meg: betörte egy BMW hátsó ablakát, roncsolta a kocsi tetejét, egy Fordnak pedig a motorházteteje horpadt be. Szerencsére épp senki sem járt arra, személyi sérülés nem történt. Ekkor kérte Czeglédy Csaba önkormányzati képviselő az áramszolgáltatótól, hogy szakembereik vizsgálják felül a régi, balesetveszélyes lámpaoszlopokat. A munka elkezdődött, hét elején a Perintparti sétányon dolgoztak a szakemberek.

Csiszér-Kovács Viktória - vállalati kommunikációs szakreferens, E.ON Hungária Zrt.
"Az eset kapcsán az E.ON szakemberei megvizsgálták a közvilágítási oszlopokat, nem csak a helyszín közvetlen közelében, hanem annak közvetlen közelében is. A helyszíni felmérések alapján egy részletes terv készült a korrodált oszlopok cseréjére, ez összesen 86 régi oszlopot jelent. 20 olyat találtak kollégáink, ahol a korrózió nagyobb mértékű volt, ezek cseréjét előre vették, a többi oszlop cseréje tavaly októberben megkezdődött, és várhatóan idén február végére fejeződik be."

Az acél kandeláberek érintkeznek a talajjal, az eső, a járdák téli sózása is rongálja őket, idővel elhasználódnak. A cserére szoruló oszlopok nagy része a Derkovits-városrészen, a többi a Joskar-Ola-lakótelepen található.

A szerelők napközben dolgoznak, így az éjszakai közvilágításban nem lesz szolgáltatási szünet. Legfeljebb annyi kellemetlenség adódhat, hogy amíg a darus autó dolgozik, elállja az utat és a közlekedőknek kerülniük kell. A szolgáltató a lakók és az arra járók türelmét kéri. Az oszlopcsere több tízmilliós költsége az E.ON-t terheli.