MNB - 2
MNB

Hírek

A 2013-as költségvetés elfogadása a csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontja

2013. február 27., 17:43

A testület egyebek mellett tárgyal majd az ösztöndíj- és a távhőrendeletről, és megvitatják majd, hogy átveszi-e a város a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ fenntartását. Az ülést ezúttal is élőben sugározzuk internetes oldalunkon.

A 2013-as költségvetés elfogadása a csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontja

A februári közgyűlés várhatóan legfontosabb döntése az idei költségvetés elfogadása lesz. A testület elé kerülő javaslat a város 2013-as bevételeit és kiadásait egyaránt 13,8 milliárd forintra tervezi, azaz nem számol működési hiánnyal. A korábbi években felvett hitelek tőketörlesztéséhez azonban több mint 2 milliárd forintra lesz szükség, ezt hitelből vagy kötvénykibocsátásból biztosítanák. A tervezet szerint az esetleges többletbevételeket elsősorban az adósság csökkentésére fordítanák, a szükséges beruházásokra a tartalék forrásból költenének.
Első olvasatban tárgyalja a testület a tanulmányi ösztöndíjról szóló rendeletét, amely szerint havonta 50 ezer forintot kaphatnának az óvodapedagógusnak, háziorvosnak, mérnöknek, esetleg pszichológusnak tanuló diákok.
A képviselők véglegesítik a város fenntartásába került múzeum és könyvtár átadás-átvételi megállapodását, és várhatóan arról is döntenek, hogy nem veszik át az MMIK-t . Az előterjesztés arra hivatkozik, hogy a városi intézmények széles körű közművelődési feladatokat látnak el, és erre a célra újabb ingatlanra sincs szüksége Szombathelynek.
A testület beszámolót hallgat meg az önkormányzati lakások tavalyi hasznosításáról és a 2012-es szociális ellátásokról. Megvitatják azt is, hogyan lehetne növelni a bölcsődék jelenlegi, 78 százalékos kihasználtságát. A testület elé kerülő javaslat szerint ennek egyik eszköze lehet, ha a gondozási díjat csak a gyermek 3 éves koráig kellene fizetni. 
A rendőrség tájékoztatása szerint a lakótelepek közbiztonsága nem romlott az elmúlt időszakban, erről az illetékes bizottság beszámolóját hallgatják meg  a képviselők, majd a kamerarendszer bővítésének lehetőségéről tárgyalnak.
Az önkormányzat a Játéksziget és a Weöres Sándor óvoda bővítését célzó pályázat benyújtásához, valamint a gyöngyöshermáni kerékpárút építéséhez szükséges önrész biztosításához kéri a testület hozzájárulását. Végül ismét a testület elé kerül a távhőszolgáltatásról szóló helyi rendelettervezet, amelybe a díjfizetők érdekeit védő újabb garanciák kerültek.
A zárt ülésen egyebek mellett a SZOVA üzleti tervéről és az LUK ingatlanvételi ajánlatáról tárgyalnak a képviselők. A februári közgyűlés élő közvetítését  csütörtökön 9 órától a Szombathelyi Televízió honlapján, az sztv.hu-n kísérhetik figyelemmel.