Dacia - 2023.06

Hírek

A 2023-as esztendő stagnálást hozhat az ingatlanpiacon

2023. január 19., 19:22

Már most látszik, hogy csökken a kereslet. Fontos szemponttá vált az energetikai korszerűség: az alacsony rezsijű lakások, házak kelendőek, és ez az árakban is megmutatkozik. Az építkezések nagy lendülettel folynak, de a legtöbb most vevő inkább kivár.

A 2023-as esztendő stagnálást hozhat az ingatlanpiacon

Az elmúlt években szárnyalt az ingatlanpiac, megnőtt a kereslet, jelentősen emelkedtek az árak is. Az idei év azonban komoly változást hoz a szakmabeliek szerint.

Heckenast István - ügyvezető, Heckenast Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft.
"A háború, az infláció, a gazdasági helyzet és az energetikai dolgok befolyásolják a piacot. Ez már szemmel látható, nagyon lecsökkent a kereslet városunkban is. Hiába épülnek az új lakások, ez most kicsit visszaveti, és abból is látszik, hogy már az árak is megmozdultak."

Az árak stagnálnak, vagy csökkennek. Szombathelyen nagy a szórás, a régi építésű, korszerűtlen ingatlanok négyzetméter ára 400-500 ezer forint körül mozog, az újaké 700-800 ezer, de akad egymilliós is. Az árakat befolyásolja, hogy az eladónak mennyire sürgős az üzlet: aki kényszerpályán van, kénytelen olcsóbban adni a lakását, aki viszont ráér vele, most inkább kivár. Az építkezések nagy lendülettel folynak, ebben a Hunyadi út melletti lakóparkban most szigetelik ezt a társasházat. Már mind a 60 lakást eladták. Ebben szerepet játszik az is, hogy korszerű energetikájú mind, és most ezt keresik a vevők.

Heckenast István - ügyvezető, Heckenast Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft.
"Most nagyon fontos lett a rezsiköltség, sokszor a hirdetésbe is bele kell venni a várható havi költséget. Egy korszerűtlen, 30-40 éve épült ház ára lefele tendál, a másik oldalon a korszerű fűtésű, alacsony rezsijű lakásoké felfelé megy, és a kereslet is ebbe az irányba mozdul."
 
Az építők már eleve figyelembe veszik a megváltozott igényeket, a napelem szinte már alapfelszereltség a társasházak esetében is, a korszerű fűtés is elvárás. A piacot élénkíti, hogy folytatódnak a családtámogatási és otthonteremtési programok, ugyanakkor a hitelkamatok nagyon elszálltak, a 20 százalék sem ritka már. A befektetések szempontjából az ingatlan mára elvesztette versenyelőnyét a kedvezőbb hozamú állampapírral szemben.