Hírek

A barkóscinegét választották az év madarának

2023. január 17., 19:11

A csilingelő hangú, különleges megjelenésű szárnyast Szombathelyen is megfigyelhetjük.

A barkóscinegét választották az év madarának

Az év madara a külalakja után kapta a nevét. A hímek csőre mellett mindkét oldalon fekete bajuszt figyelhetünk meg. Hátuk és farkuk sárgásbarna, fejük világosszürke. A hímek nagyobbak és színesebbek, a tojók világosabb árnyalatúak, és nem viselnek barkót. A madarat Vas megyében, így Szombathelyen is megfigyelhetjük.

Gyurácz József - elnök,  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Vármegyei Csoportja
Tavasszal, ősszel, télen azért Vas megyében is, hogyha figyeljük a bányatavak, horgásztavak, csónakázótó környékét, és ahol vannak nádszegélyek, nádfoltok, akkor jó eséllyel élvezhetjük a barkóscinege látványát.

A barkóscinege életmódja, testfelépítése, ökológiája, élettana teljesen más mint a közismert cinegéké. Például nem odúban, hanem nádasokban fészkel.  Az év madara monogám párkapcsolatban él. A fiatalok a fészek elhagyása után már néhány nap után párt választanak maguknak, és minden évben együtt fészkelnek.

Gyurácz József - elnök,  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas Vármegyei Csoportja
Úgy nevezett csoportos monogámiában párosodnak a barkóscinegék, ami azt jelenti, hogy a párok egy-egy része csoportosul, kisebb kolóniát alkotnak, de egy hím egy tojóval párosodnak csak a kolónián belül, viszont az együtt fészkelő pároknak a tagjai kölcsönösen egymás fiókáinak a táplálásában, felnevelésében részt vehetnek. Különösebben a tapasztaltabb, idősebb párok a fiatalabb pároknak besegíthetnek a fiókáik felnevelésében.

Az év madara szavazás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a védett fajokra, és a közvélemény többet tudjon meg róluk.