Hírek

A Berzsenyi Dániel Könyvtár befogadja a Kárándy József Sportkönyvtár állományát

2024. január 10., 19:56

Együttműködési megállapodást kötött a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület. Ennek értelmében az intézmény befogadja a Kárándy József Sportkönyvtár állományát, mely korábban az ELTE-hez tartozott. A dokumentumok között több különlegesség - ritka sportévkönyvek és DVD-gyűjtemény is van.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár befogadja a Kárándy József Sportkönyvtár állományát

Két évtizede hunyt el Kárándy József, aki sakkozóként, amatőr tekézőként és szellemi vetélkedők versenyzőjeként is ismert volt. Haláláig a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület titkáraként tevékenykedett. Nevét sportkönyvtár őrzi, amely hamarosan új helyszínen nyújt lehetőséget a sporttörténelmi ismeretek bővítésére.

Gál László - elnök, Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület

A célunk az volt, hogy bárki hozzáférjen, tehát az utcáról bejön egy ember tudja használni a könyvtárat. Volt egy elképzelése az ELTE-SEK intézménynek is, csak nem láttuk biztosítottnak, hogy a könyvek Szombathelyen is maradnak és mindenképpen szerettük volna, hogy Szombathely, Vas megye területén működtetjük ezt a könyvtárat és a Berzsenyi Dániel Könyvtár vevő volt az ötletünkre, hogy úgy mondjam.

A Kárándy József Sportkönyvtár állományában több mint 1100 könyv és mintegy száz DVD lemez található. Másfél éven keresztül tartó egyeztetés eredményeként állapodtak meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárral arról, hogy ezentúl az intézmény gondozza a gyűjteményt. Az együttműködésről szóló dokumentumot kedden írták alá, az ünnepélyes alkalmon részt vett Kárándy József özvegye is.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Ennek a könyvtárnak több éves előzményei vannak. A tagoknak, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület tagjainak könyv gyűjteményéből, sporttörténeti könyveiből gyűlt össze ez a remek gyűjtemény. 1126 könyvet számlál, 107 DVD-t és olyan különlegességek is találhatók benne, mint 1966-os kiadásból Coubertin bárónak az olimpia történelmi német nyelvű könyve vagy 1932-es kiadású Los angeles-i olimpiáról szóló kiadvány.

A könyvtár a Magyar Olimpiai Bizottság évkönyveivel, továbbá angol, német, cseh és görög nyelvű sport kötetekkel is gazdagodott. A DVD-k között a Németh Pál Emléknapokról és Ekler Lucáról szóló videók is találhatóak. A gyűjteményi listát a könyvtár honlapján lehet böngészni, egyes darabjai kölcsönözhetők, másokat helyben lehet majd használni.