Hírek

A csapadékos nyár sok feladatot adott a parkfenntartónak

2023. szeptember 15., 20:09

A csapadékos nyár sok feladatot adott a parkfenntartónak, intenzíven nőtt a fű városszerte, amit folyamatosan nyírni kellett. Emiatt néhány egyéb munkával elmaradásban vannak, amit ezekben a hetekben pótolnak. Ha enyhe lesz a tél, akár novemberig is kitolódhat a fűnyírási szezon. A munkát egy új rézsűkasza is segíti.

A csapadékos nyár sok feladatot adott a parkfenntartónak

Rengeteg eső esett a nyári hónapokban, másfélszer annyi, mint egy átlagos évben, tavalyhoz képest pedig 80 százalékkal több. Szinte megállás nélkül dolgoztak a parkfenntartó fűnyírói.

Izer Gábor - ügyvezető, SZOMPARK

"Ez folyamatosan feladatot adott nekünk a fűnyírásban. Júliusra máskor ki szokott égni a fű, most egész nyáron zöldellt, mint tavasszal. A fűnyírás óriási munkát adott nekünk, emiatt néhány nyáron szokásos munka kicsit elmaradt, ezeket próbáljuk bepótolni."

A sövények, cserjék visszametszését végzik most. Folyik az útszegélyek, kavicsos felületek gyomlálása és vegyszeres gyomirtása, amit máskor már augusztus közepére be szoktak fejezni. Szeptember második felében füvesítik és évelő növényekkel ültetik be az új körforgalmakat, október közepén indul a lombtakarítás, ami megint csak nagy munka lesz, a fűnyírás pedig akár még novemberben is feladatot adhat. Ezekben a hetekben városszerte megvizsgálják a fasorokat, és kivágják az elpusztult példányokat, amelyek betegség vagy vízhiány miatt száradtak el.

Izer Gábor - ügyvezető, SZOMPARK

"Szeptember 1. és 30. között lehet bejelenteni a lakossági észrevételeket, amik a fametszésre vonatkoznak. Itt elsősorban olyan észrevételekt várunk, amikor a fa problémát okoz, megközelíti a házfalat, rálóg valahová, ezeket a bjeleentéseket várjuk, nem feltétlenül az esztétikai dolgokat."

Két éve tart a gépfejlesztés a SZOMPARK-nál. Tavaly öt nagyteljesítményű fűnyíróval bővült a géppark, és vásároltak egy nagyobb rézsűkaszát.

Idén augusztus közepén egy kisebb gépet is beszereztek, ami 80 cm-es vágásszélességével a szűkebb utcákban, árkokban is képes nyírni a füvet.

Izer Gábor - ügyvezető, SZOMPARK

"Nagyon sok az olyan munka, és ebben mindig el vagyunk kicsit maradva, amikor kézi erővel kell damilos fűnyíróval füvet nyírni, lejavítani a nagy gép után a fák, cserjék mellett. Erre próbáltunk gépesíteni."

Az új rézsűkaszára 4,5 milliót költöttek, a traktor tízmillió forintba került. Erre akár sövényvágó adaptert is lehet majd szerelni. Október közepén még három új szállítójármű is érkezik a SZOMPARK-hoz, ami tovább növeli a munka hatékonyságát.