MNB - 2
MNB

Hírek

A cserkészek új otthona

2020. július 06., 14:34

A cserkészek is birtokba vehetik az új székházukat, miután a legutóbbi közgyűlésen rendeződtek ennek a feltételei. A volt Epcos-telephelyen a vívóakadémia és az asztalitenisz klub csarnoka mellett elkészült a cserkészház is, de eddig üresen állt.

A cserkészek új otthona

Horváth Attila - alpolgármester
“A cserkészek bérelni fogják ezt az ingatlant. Ők szerették volna azt, hogy ezt térítésmentesen kaphassák meg. Csak éppen hát ugye ez egy pályázatból készült, és a pályázat ezt kizárta.”

A közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat a cserkészszövetség alapítványával 5 éves bérleti szerződést köt, majd 10 évig ingyenes használatot engedélyez. A bérleti díjat az alapítvány támogatásként megkapja az önkormányzattól, így a cserkészszövetséget a rezsiköltség terheli.

Szár Gyula Gergely - elnök, Nyugat-magyarországi Cserkészkerület
“Az épület fenntartási költsége majdnem félmillió forint lesz havonta, aminek egy részét, bérleti díjat az első évre - és reméljük, hogy mivel volt egy ilyen javaslat, amit el is fogadtak, hogy majd a következő években is - önkormányzati támogatásként megkapjuk, illetve marad még a rezsiköltség, amit albérlőtársunkkal, az evangélikus gyülekezettel és támogatóink segítségével tudunk kigazdálkodni.”

Az új cserkészszékház megjelenésében az egykor itt állt, 1935-ben épült nyugat-magyarországi cserkészközpontra hasonlít. Akkor a telket a város adományozta a cserkészeknek, és közadakozásból építették fel a házat. Mindössze 1945-ig használhatták, és csak a rendszerváltoztatást követően kaptak helyette kárpótlásul egy raktárépületet, ami nem alkalmas irodai funkcióra vagy közösségi programok szervezésére

Nagylaki András - kuratóriumi elnök, Boldogulás Ösvényein Alapítvány
“A Szent Márton-év keretében rendezett cserkésztalálkozó idején 2016. július 29-én 400 cserkész jelenlétében Szombathely város polgármestere és a Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke aláírta azt a szándéknyilatkozatot, hogy ez az épület kerüjön vissza a cserkészek birtokába, használatba vehessék. És akkor képzelték el újra, hogy eredeti formájában kellene visszaépíteni ezt az épületet.”

Az új épület földszintjén díszterem, öltözők és irodahelyiség található, az emeleti termek alkalmasak oktatási célokra is. A tervek szerint az épületet a szomszédos Reményik-iskola is használja majd tanítási időben.