Hírek

A Don-kanyarban elesett hősök előtt tisztelegtek a pápai keresztnél

2022. január 13., 19:18

A magyar hadtörténet egyik legnagyobb tragédiájára, a Don-kanyarban vívott harcok áldozataira emlékeztek szerdán Szombathelyen, a Martineum udvarán. 1943. január 12-én vette kezdetét az áttörés a keleti fronton, amelyben a 2. magyar hadsereg csaknem fele, 100 ezer katona veszett oda a Vörös Hadsereg támadása következtében.

 

A Don-kanyarban elesett hősök előtt tisztelegtek a pápai keresztnél

Koszorúzással tisztelegtek az emlékezők a Don-kanyarban vívott harcok áldozatai előtt a Martineum udvarán álló pápai keresztnél. A városi és megyei önkormányzat vezetői, a hagyományőrző szervezetek képviselői, civilek és a honvédség tagjai főhajtással, virággal rótták le kegyeletüket.

Kövér István - elnök, Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete
,,Nemcsak ma, a jövőben is és mindig az utódoknak is ezen a napon emlékezni kell arra, hogy voltak, akik életüket adták ezért a hazáért, a magyarságért.,,

Kövér István elmondta, apósa, aki visszatért a Don kanyarból, borzalmas állapotokról számolt be. A 2. magyar hadsereg felkészületlenül, megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül indult harca a -40 fokos télbe a Vörös Hadsereg ellen. Fontos, hogy ne feledjük a hősöket.

Kövér István - elnök, Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete
,,Csak az a nemzet él igazából, aki a múltját nem feledi és a múltjából táplálkozva a jelent alakítja , és bízik a sikeres jövőben, de itt nagyon komoly dologról van szó.,,

A magyar katonák 1943 januárjában a Voronyezs közelében vívott ütközetben súlyos, megsemmisítő vereséget szenvedtek. Gadányi Károly személyes dokumentumokkal érkezett a megemlékezésre.

Gadányi Károly - nyugalmazott rektor
,, Az én nagybátyám, aki murakeresztúri születésű, de a szombathelyi hadtesttel elsőként ment ki a keleti frontra , és folyamatosan írt képeslapokat, hát ilyen típusúakat, hát ez mindegyik nyilván cenzúrázva volt , általába jóról írtak , az utolsó ilyen képeslapja az 1943 január 10.-én indult el a Don kanyarból, és érkezett a szüleihez, és az én édesanyámhoz.”

Az esemény teljes némaságban zajlott, sem a Himnusz, sem emlékbeszédek nem törték meg a hideg csendet. Az emlékezők egy szál fehér rózsát helyeztek el a keresztnél.