MNB
MNB - 2

Hírek

A doni áttörés 76. évfordulója

2019. január 11., 13:16

Kegyeleti megemlékezés volt a doni áttörés 76. évfordulója alkalmából a Martineum Felnőttképző Akadémia melletti, felújított pápai keresztnél. Az esemény után szentmisét mutattak be a Kálvária-templomban.

A doni áttörés 76. évfordulója

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel a magyar lobogót a szombathelyi megemlékezésen. A város ilyenkor hagyományosan a pápai kereszt tövében idézi fel a második magyar hadsereg tragédiáját. Ez alatt mutatott be szentmisét szent II. János Pál pápa 1991 augusztusában a szombathelyi reptéren, ma felújítva a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán áll. A rendbehozott pápai keresztet Székely János áldotta meg. A megyéspüspök a háború tanulságairól beszélt. A zenés műsor után a recski szövetség elnöke idézte fel a keleti front eseményeit, és a szombathelyi katonák Orjol közelébe érkezését.

Kövér István - elnök, Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete
“2670 kilométerre lévő Don folyóhoz innét indultak, de nem sétautazásként, hanem harcolva. És amíg odaértek a folyóhoz, közel 30 ezer fős veszteséget szenvedtek.”

Egyházi, megyei és városi elöljárók, civil és hagyományőrző szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés mécseseit és virágait a kereszt tövében. Ezután az elesettek emlékére a Kálvária-templomban volt szentmise, ahol a szombathelyi polgármester - nagybátyja sorsát felidézve - személyes hangú köszöntőt mondott, és az utókor teendőjére figyelmeztetett.

Puskás Tivadar - polgármester
“Nekünk, utódoknak az a feladatunk, hogy emlékezzünk. Emlékezzünk az elődökre, emlékezzünk a hősökre.”

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle főszerkesztője is a 76 évvel ezelőtti doni áttörésre emlékezve.