MNB
MNB - 2

Hírek

A februári közgyűlés értékelése

2013. március 01., 18:11

Szombathely 16 milliárdos költségvetésének 70 százaléka saját bevételekből finanszírozható. A 2013-as büdzsé fejlesztés terveket is tartalmaz. A februári közgyűlésen történteket értékelték a pártok.

A februári közgyűlés értékelése

Elmaradt az elszámoltatás az elmúlt 20 év felelőtlen gazdaságpolitikájáért, az adósságkonszolidáció ennek a legalizálása, emelte ki közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Balassa Péter. A Jobbik szerint a hitelt az egyik zsebből áttesszük a másikba. Balassa Péter a 11-es Huszárlaktanya fejlesztésére utalva kijelentette: termelő beruházásokra lenne szükség látványprojektek helyett. A költségvetést szociálisan érzéketlennek tartja a Jobbik, mert például lakásbérleti támogatásra kevesebb jut, mint tavaly.

A LMP szerint fontos lépés volt a megyeszékhely számára az adósságrendezés, ebben el kell ismerni a városvezetés édemeit. Horváth Zoltán szerint szigorú a 2013-as büdzsé, de hiányoznak belőle a szakterületek koncepciói. A politikus aggódik az MMIK-ban működő patinás civil szervezetek sorsa miatt, a közbiztonságról szóló előterjesztésről pedig kijelentette: tények, számadatok nélkül nehéz bármiről vitatkozni.

Puskás Tivadar szerint az állami hitelátvállalás tette lehetővé a fejlesztéseket is tartalmazó büdzsé elkészítését. A jövőben több beruházás indulhat meg. Önerős pályázatok segítségével a város csapadékvíz-elvezető rendszerét újíthatják fel, és folytatódhat az észak-déli irányú kerékpárút építése is. Ha a Nemzeti Fejlesztési Bizottság jóváhagyja,10,5 milliárd forint uniós forrásból megvalósulhat a 11-es Huszárlaktanya hasznosítása, és az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként átalakulhat a Csónakázótó környéke. Politikai viták vannak, de a szélsőségeket elítéljük, mondta a polgármester Gyöngyössi Márton jobbikos politikus szombathelyi látogatása célozva.

Az MSZP szerint az állam úgy segít, hogy közben kotorászik a szombathelyiek zsebében. Czeglédy Csaba frakcióvezető arról beszélt, hogy 1,8 milliárd forinttól esik el a város azért, mert a személyi jövedelemadó, a súlyadó egy része és az illetékbevételek már a központi költségvetést gazdagítják. A költségvetést feszesnek és valószínűleg tarthatónak nevezte, de a 800 millióra kalkulált vagyonértékesítésben kockázatot lát. A Vízöntő utcába tervezett biofűtőmű kapcsán az ott élők tájékoztatását és a környezeti hatástanulmányokat hiányolta. Gyebrovszki János nem ért egyet azzal, hogy a lakótelepek közbiztonsága rendben lenne.