Hírek

A fény ünnepe

2021. december 02., 17:36

Hanuka ünnepséget tartott a Szombathelyi Zsidó Hitközség. A fények ünnepe a zsidók legismertebb jeles napja világszerte. Előadás, gyertyagyújtás és koncert szerepelt a programban.

 

A fény ünnepe

Hanuka a fény ünnepe és a csodára emlékeztet. Az időszámításunk előtti második században, mikor a makkabeusok a jeruzsálemi szentélyt visszafoglalták, szükségük volt rituálisan tiszta olajra. A legenda szerint egy napra való olajat találtak, ami a csodának köszönhetően nyolc napig égett. Az ünnepi eseménysorozat Darvas István főrabbi előadásával indult.

Darvas István - főrabbi
,, A lényege az arról szólt, hogy a csodák amik időről időre lejátszódnak, nemcsak a zsidókkal, hanem másokkal is , azok nem mindig látványosak. és a hitünket legyünk akár zsidók, akár keresztények , vagy bármilyen egyistenhívők azt nem arra kell alapozni, hogy ezek a csodák megtörténnek-e . Többek között azért se, mert nem biztos, hogy a csodát felismerjük. A csoda  az időnként úgy történik meg, hogy az nem túlzottan látványos.,,

Hozzátette, ha Isten szolgáljuk ne a csodavárás miatt, hanem meggyőződés alapján tegyük. A gyertyagyújtásra a zsidó kultúra házának udvarán gyűltek össze az ünneplők. Nemény András polgármester beszédében a belső megtisztulás ünnepének nevezte a hanukát.

Nemény András - polgármester
,,Szeretettel köszöntök mindenkit ezen a szép ünnepen, amely valóban számomra is a legszebb és legtöbb jelentéssel bíró ünnep. Mert miről is szól ez az ünnep. Szól a győzelemről , szól a megtisztulásról , újraszentelésről  , szól a csodáról és szól a fényekről is. “

A polgármester hozzátette, büszke rá, hogy a szombathelyi zsidó közösség fény volt a legnehezebb időkben is, mikor nem lehetett megtartani az ünnepet. Örömét fejezte ki, hogy ő lehet most a szolgagyertya szolgája, majd meggyújtotta az első ünnepi fényeket a rabbi áldása után.

Márkus Sándor, a zsidó hitközség elnöke örömét fejezte ki, hogy a város már 10 éve szívesen fogadja a nyitott közösséget. Felvetődött, hogy jövőre lehetne az adventet és a hanukát egy városi ünnepség keretében tartani.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség
,,Nagyon bízom benne, hogy előbb utóbb felmerül az igény , más társegyházaknál, hogy ezt az ünnepet együtt tartjuk, hiszen majdnem együtt van a Hanuka és a Karácsony is. Hát miért ne lehetne egy? Egy az istenünk, egy helyre imádkozunk , akkor miért ne tehetnénk ezt közösen.”

Sok érdeklődő vett részt az ünnepen, még izraeli vendég is érkezett: igaz csak turistaként járt a városban, nem kifejezetten Hanukára jött.

Shai Lazar Aizikovich
,,Nagyszerűen érzem magam . Jó tudni, hogy Európában, különösen Magyarországon , itt Szombathelyen , messze-messze Izraeltől , egy ilyen kis helyen találni egy olyan zsidó közösséget , akik tartják a hagyományt , és olyanná teszik a Hanukát, amilyennek lennie kell.

Az ünnep üzenete minden résztvevő számára ugyanaz.

Márkus Ádám
,, Hogy ráébressze az embereket talán arra, hogy vallás van, hanem van sok, több, rengeteg. Ugyanolyan színes, mint az emberiség maga , és azt hiszem, hogy ez a színes össz egész maga a világ.

Az estet a Kellene Kis Kert koncertje zárta.