Hírek

A Fesztiválakadémia Budapest a jövő muzsikusainak nevelését is elsődleges céljának tekinti

2024. február 23., 20:43

A Fesztiválakadémia Budapest a fővárosi kamarazenei fesztivál és a komolyzenei koncertek szervezésén túl a jövő muzsikusainak nevelését is elsődleges céljának tekinti. Országjáró Mesterkurzus-sorozatuk részeként csütörtökön Szombathelyen jártak, hogy segítsék a helyi tehetségek és zenepedagógusok munkáját.

A Fesztiválakadémia Budapest a jövő muzsikusainak nevelését is elsődleges céljának tekinti

“.................. és ott meg ilyen ⅓-ad tempó. Ezt ne csináld!”

Magyarország minden régiójában, sőt, a határon túli magyarlakta nagyvárosokban is, a Fesztiválakadémia Budapest - világhírű zeneművészek bevonásával - egész évben ingyenes oktatást ad. Csütörtökön a Művészeti Szakgimnázium adott otthont az Országjáró Mesterkurzus-sorozat szombathelyi programjának.

Kelemen Barnabás - alapító művészeti vezető, Fesztiválakadémia Budapest

“Feltérképezzük az ország alap- és középfokú zenei oktatásának helyzetét, ami aztán később az oktatási üggyel egészen magas szintű szakmai beszélgetésekbe, sőt, aztán egészen az oktatási rendszerbe való belenyúlásig is eljutunk, mert úgy érezzük, hogy nagyon fontos, hogy egy ország zenei életének a feltérképezése után, hogy segítsünk, ahol csak tudunk.”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár - jelentős magyar szólistákkal összefogva - négy évvel ezelőtt indította el nagyléptékű zenei oktató-programot. A szombathelyi iskolában három teremben tartottak intenzív foglalkozást az ifjú muzsikusoknak.

Király Emőke - 9. osztályos tanuló, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

“Az elején bennem volt az a kis izgalom, hiszen ez nem volt egy mindennapi alkalom, és lehetőség, viszont a végére úgy éreztem, hogy abszolút fel tudtam szabadulni, és mindent bele tudtam adni. Boldogságot, bánatot, ami csak volt.”

A Mesterkurzus a tehetségek feltérképezése és segítése mellett a zenepedagógusok továbbképzéséről is szól.

Szabó Radványi Dóra - hegedűszakos tanár, Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

“Fiatal tanárként nagyon kevés lehetőségünk van arra, hogy fejlődjünk a tanításban, és nagyon sok új meglátást adnak ők, valamint rengeteget lehet tőlük kérdezni, és akármilyen technikai vagy zenei problémában mindig segítenek számunkra.”

A Fesztiválakadémia egész éves munkáját a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.