Hírek

A fizika mindenkié

2017. április 21., 15:47

Harmadjára rendezte meg “A fizika mindenkié” napot az Eötvös Loránd Fizikai Társulat  Vas megyei csoportja. A szervezők  a Savaria Egyetemi Központba várta a fiatalokat, hogy bemutassák számukra a természettudományok sokszínűségét.

A fizika mindenkié

"Most próbáld meg legyél kedves kinyújtani. És most mit tapasztalsz? Sokkal lassabb lett."

A mindennapi élet fizikai törvényszerűségeivel ismerkednek az iskolások a Savaria Egyetemi Központban. “A fizika mindenkié 3.0” rendezvény célja, hogy interaktív módon hozza közelebb a fiatalabb generációkat a természettudományokhoz.

Kolláth Zoltán - egyetemi tanár, SEK - Matematika és Fizikai Intézet
"Manapság a legfontosabb, hogy kézzel fogható dolgok legyenek, ezért is vannak itt mindenféle kísérleti eszközök, tehát megtapasztalják a gyerekek, hogy mi is a fizika ne csak a nyers képletekből, meg a táblára felírt anyagokból tudjanak arról, hogy milyen izgalmas dolgok lehetnek a fizikában."

A fizikia kísérletek mellett különféle, a csillagászatban és a hajózásban használt eszközökkel is találkozhattak a fiatalok, megtudhatták, hogy mit mire és hogyan használtak elődeink.

Matisz Attila - ny. tanár
"Itt kell fogni, mert a szimmetria miatt ez pont a függőlegest állítja be, tehát ez egy függőónnak számít. És hogy ha például a Napnak a magasságát akarom mérni, akkor addig forgatom, hogy a Napnak az árnyéka megjelenik itt, mert mégis csak a Napba nem lehet szabad szemmel belenézni, és akkor leolvasom a szöget. Ha pedig csillagot akarok nézni, akkor pedig addig forgatom, amíg csillagot meg nem céloztam, és akkor szintén le lehet olvasni itt a szöget."

A fizikai kísérletek mellett a csillagászat világába is bepillantást kaptak a rendezvény résztvevői.

"Elsősorban a planetárium az égbolt látványát, vagy a bolygók látványát mutatta be, de manapság már úgy mint egy normál projektor a teljes kupolára vetítenek ki valamit."

Lóránt Evelin - diák, Bercsényi Miklós Általános Iskola
"Itt bent voltunk a planetáriumban és csillagképekről mutattak meg évszakokba hogy hogy lehet őket látni."

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Vas megyei csoportja, a Szombathelyi Médiaközponttal együttműködve videopályázatot is hirdetett a diákok számára. Feladatuk: egyperces rövidfilm készítése az általuk legérdekesebbnek ítélt kísérletről.