Hírek

A Föld Napja

2017. április 24., 16:03

Több helyszínen és többféle módon ünnepelték a Föld napját Szombathelyen: a Joskar-Ola lakótelepen rózsát ültettek, néhány nagy cég pedig fát ültetett a telephelyén.

A Föld Napja

Ez a kerékpáros csapat faültetésre indult: a város három nagy cégéből - a BPW-től, az IQOr-tól és a Delphitől - érkeztek a dolgozók a Föld napját megünnepelni.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Szombathely megyei jogú város önkormányzata immár második alkalommal rendezi meg a Föld napja rendezvényeit, és ennek sorában itt a Csónakázó tónál számtalan programmal, földön és vízen várjuk azokat, akik kijönnek április 22-én, ezek közül én természetesen a kerékpártúrán fogok részt venni.”

A kezdeményezés az IQOR érdeme: tőlük 30-40 munkatárs érkezett az akcióra.

Pajor Attila - üzletfejlesztési alelnök, IQOR
“Eddig is jellemző volt, hogy a cégek itt Szombathelyen kicsit különlegesen reagálják le ezt a világot, amiben élünk: nem egymás ellen, hanem inkább egymással közösen próbálnak valami jót alkotni.”

A biciklisek elsőként a BPW udvarán ültettek el egy facsemetét.

Hende Csaba országgyűlési képviselő - aki a többiekkel együtt részt vett a kerékpáros felvonulásban - a cégek környezettudatos működésének jelentőségét méltatta

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Az igazán fontos a szemlélet, ami meghúzódik a mai akció mögött, mert hát szép dolog, hogy az év egy napján elbiciklizünk, és akkor mindenhol elültetünk egy fát, de sokkal fontosabb, hogy ez a kezdeményezés a cégektől jött, akik a környezetet tartják lényegesnek, annak a megóvását. Ó, bárcsak minden szombathelyi vállalat szemléletét ez a gondolat hatná át!”

A BPW igazgatója a lányával érkezett - a Föld napi családi program része volt a kerékpározás és a  faültetés.

Mándli Péter - ügyvezető igazgató, BPW HUNGÁRIA Kft.
“Elültettük az első fát a BPW udvarán, egy juhart, ami jelképezi ezt a Zöld kör akciót, amit mi most ebben az évben meghirdettünk, és remélhetőleg a következő években is folytatjuk, egyre nagyobb résztvevők számával.”

A Joskar-Ola lakótelepen pedig 100 rózsatövet ültettek el, összesen négy helyszínen. A városrész önkormányzati képviselője, Kelemen Krisztián is megfogta a munka végét - családjával együtt.

Varga Edina
“Azért jöttünk ide, hogy rózsákat ültessünk, mert szeretnénk, hogyha szép lenne a lakótelep, és a kislányom is nagyon szereti a virágokat. Őt is szeretném ránevelni arra, hogy tiszteljék a környezetünket, és szemetet is mindig szoktunk szedni, és hogy a virágokat is ültessünk, és hogy gondozzuk őket."

A virágültetéssel hagyományt teremtene a Joskar-Ola Alapítvány: még több zöldterületen szeretnének a lakótelepen virágot ültetni. A tervek szerint erre még idén lehetőségük lesz.

“földet! szórunk egy kis trágyát, úgy, és beletesszük.”

A Föld napi városi ünnepséget díjátadóval zárták a Csónakázó-tó szigetén: az óvodásoknak meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásainak készítői kaptak jutalmat.