MNB
MNB - 2

Hírek

A gazdák helyett a vadak szüretelnek Kőszegen

2013. szeptember 18., 18:12

A nyári nagy szárazság miatt rászoktak a szőlőre, abból szerezték be a szükséges folyadékot. Van olyan tőke, amelyen egyetlen fürtöt sem hagytak.

A gazdák helyett a vadak szüretelnek Kőszegen

"Az alacsonyabban lévő fürtöket szinte leszopogatják. Leszedik a kocsányról a bogyókat."

Láng József azt mutatja, hogy szüretelik le a vadak az idei termést. A nyári aszály miatt itt, az erdő melletti ültetvényen elégítik ki a nedvesség igényüket az őzek és a vaddisznók. Így most már a madarak és a darazsak mellett a négylábú kártevők ellen is védekeznie kell a gazdának. Több vadriasztó szert is kipróbált. A szaghatáson alapuló módszerek azonban csak az őzeket és a nyulakat tartják vissza a szüreteléstől.

Láng József szőlősgazda
A legvégső megoldás, hogy ilyen rasel hálót vettem, és megpróbáltam körbekeríteni a szőlőt úgy, hogy a vad alatta ne tudjon bemenni az ültetvénybe.

Ez a védekezés jelentős többletköltséget ró a gazdára, egy hektárra való háló ugyanis 400 ezer forintjába kerülne, amit nem tud vállalni. Így az egész ültetvényt nem tudja bekeríteni. Pedig jól látszik, hogy a vadak rendszeresen tizedelik a szőlőt. Ez a fürt például 1 méter magasan lóg, mégis sáros a vaddisznó orrától.

"Itt végigment a soron, lehet látni, hogy a többi tőkén is ugyanez van. Tehát szomorú vagyok. Szüret előtt ez a látvány elkeserít. az egész évi munkánk odavan.

Bár még itt nem érett be teljesen a termés, mégis le kell szüretelni, mert ha tovább várnak a szedéssel, akkor az alsó fürtöket mind leeszik a vadak. Emiatt akár 40-50 %-os is lehet a kár.