Hírek

A gyermekkor elsősegélye

2021. július 15., 13:56

Egy-két napon belül elfogytak a helyek a tanfolyamra, amelyet az Egészségfejlesztési Iroda szervez évek óta. A pandémia alatt online tartották meg a népszerű előadást, idén először szerdán találkozhattak személyesen a résztvevők és az oktatók. A gyakorlatban lehet elsajátítani, mi a teendő baj esetén.

 

A gyermekkor elsősegélye

“5, 6, 7, 8, 9, 10 másodpercig vizsgáljuk a légzését, mellkas, has nem emelkedett.”

Újraélesztés, a fulladás megakadályozása - Barbara ezeket a fortélyokat szeretné most megtanulni. A picit augusztus közepére várják.

Lampert Barbara
“Azért tartom fontosnak ezt az elsősegély tanfolyamot, hogy a lehető legjobban tudjunk ellátni otthon minden feladatot a babával kapcsolatosan, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, mert ez egy fontos dolog mindenki életében, főleg akiknél még csak az első baba, nálunk ez az első, hát eddig mindenki csak ajánlotta.”

A járványhelyzet utáni elsősegély tanfolyamra hamar betelt a létszám. Az egészségfejlesztési iroda egyik legnépszerűbb programján a mentőtiszt a gyakorlatban is bemutatta, hogy mit kell tenni, ha valami elzárta a csecsemő légútjait.

“Nem látunk bent semmit, viszont fuldoklik, akkor tedd így a kezedbe, fogd meg az állát, ahogy látjátok… és a két lapocka közti területen ötször ráütünk így a hátára.”

Ezt a szakszerű mozdulatot azonban nem könnyű megtanulni, a résztvevők ezért gyakorolják ambu babán a technikát.

Horváth Balázs - mentőtiszt
“A csecsemő-, gyermek újraélesztés, az eszméletlenségnek a felsimerése, kezelése, aztán légúti idegen testek felismerése, aztán a fuldoklás ellátása, elsősegélynyútása, a lázgörcs, krupp, illetve a banálisabb, de  akár mondjuk az életet veszélyeztető vérzésnek az elsősegélynyújtása is a témák között szerepel.”

Havonta legalább egy alkalommal hívják a mentőket az említett helyzetek miatt. Nyáron a strandolás, kirándulás, játszóterezés és a hőség miatt még gyakrabban fordul elő baj - ilyenkor a szülő akár életet is menthet az itt megszerzett tudással.

Szákovics Varga Ildikó - irodavezető, Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda
“Nagyon hamar meghirdetés után betelik a regisztráció, és ahogy mögöttem is látszik, teltházas a rendezvény általában, a járványügyi helyzetre reflektálva tavalyi évben online formában is megrendeztük, folyamatosan zajlottak a programok, de a gyakorlati jelleggel tarkított tanfolyamnak egyik sajátossága, hogy jó, ha személyesen vannak jelen, illetve az ambu babákon gyakorolnak.”

A járványhelyzetre való tekintettel a szokásosnál jóval kevesebben vehettek részt az előadáson: a terem harmadát engedték csak megtölteni a szervezők. Aki most lemaradt, szeptemberben élhet a tanfolyam adta lehetőséggel - erről az EFI honlapján és közösségi oldalán lehet majd tájékozódni.