MNB - 2
MNB

Hírek

A hétvégén már próbaaratás lesz Vas megyében

2013. június 20., 20:29

A mostani becslések azt mutatják, hogy az őszi vetésű növények várható hozama meghaladja a sokéves termésátlagot, miközben a tavaszi vetésűeknél gondok lehetne.

A hétvégén már próbaaratás lesz Vas megyében

Kezdődhet az aratás a jövő héten Vas megyében. Az előzetes felmérések szerint a 78ezer hektárnyi betakarítandó területen jó eredményt jósolnak a szakemberek, bár a júniusi kánikulában a gabonák érése felgyorsulhat, és a nagy meleg miatt a szemek besülhetnek, ami hozamcsökkenést okozhat.

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő, Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság
„Az őszi kalászosok terméseredményei átlag felettinek számítanak Vas megyében, az előzetes becslések szerint. A sokéves átlagokat meghaladják, mind a búzák, mind az őszi árpák.”

A tavaszi kalászos növényeknél közben gyenge eredményekre van kilátás, ez betudható a késő tavasznak. Aki korábban vetett, annak a fagyok, aki később, annak az átázott talaj miatti erőteljes rozsda- és gombafertőzöttség okozott gondot.

Marlovics Norbert, gazdálkodó
„Őszi búzát azt mondhatjuk, hogy jól fog sikerülni, itt a megyében, legalábbis az első becslések alapján, megfelelő kalászhosszok vannak, megfelelő szemszámmal, elég sűrűek is viszonylag az állományok, azzal probléma nem lesz, tavaszi árpával vannak bajok, nagyon vérszegények az állományok, gyengén bokrosodtak, későn is lehetett elvetni, nincs megfelelő kalászszám, és most ez a hőség, még a szem-kitelítést is meg fogja apasztani.”

Vas megyében a belvíz nem okozott nagyobb károkat a mezőgazdasági területeken.
A búza tonnánkénti ára Vas megyében jelenleg 46-50 ezer forint körüli, de a gazdák közül csak azok kötnek előszerződéseket, akiknek nincs tároló kapacitásuk.