Hírek

A járvány hatására megváltozott mindennapokról beszélgettek az egyetemen

2022. június 17., 19:46

A koronavírus-járvány alaposan átszabta az élet minden területét, új, korábban ismeretlen kihívásokkal kellett szembenézniük a munkavállalóknak, munkáltatóknak, diákoknak és tanároknak egyaránt. Az ELTE Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék oktatói és hallgatói a Nemzeti Tehetség Program támogatásával összegyűjtötték, hogy a változások milyen új készségek és stratégiák kialakítását eredményezték.

 

A járvány hatására megváltozott mindennapokról beszélgettek az egyetemen

2020. márciusában egyik napról a másikra bezárt az ország. A veszélyhelyzet és a korlátozások komoly kihívások elé állították mások mellett az oktatás és a gazdasági élet szereplőit.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE-SEK
„Mi ebben az elmúlt két évben rengeteget dolgoztunk azon, hogy a hallgatóink és az oktatóink megfelelő módon, akármilyen járvány jön a következő időkben, reméljük, hogy nem, de akármilyen kihívások, nehézségek adódnak, tudjunk hozzájuk alkalmazkodni. Áttértünk a digitális oktatásra, megtanultuk, hogyan tudjuk vizsgáztatni, oktatni a hallgatóinkat.”

Az ELTE Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék a Nemzeti Tehetség Program pályázatán közel 7 millió forintot nyert programjára, amelyben a hallgatók és az oktatók Új kihívások, új készségek, új stratégiák – úton egy új normalitás felé címmel összegyűjtötték és elemezték a jó gyakorlatokat.

Kovács László – projektvezető, ELTE Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék
„A projekt kétféle eredménnyel zárult. Egyrészt hallgatókat oktattunk, hogy a digitális átállással mi változik a digitális munkakörülmények között. A munkakörülményeik hogy alakulnak át a digitális átállás során. Erre próbáltuk őket, amennyire lehetett ebben a nagyon gyorsan változó időszakban felkészíteni. Ez az egyik eredményünk. A másik pedig, hogy ennek kapcsán kutatást is végeztünk a kollégákkal, és ennek eredményeként egy kötet fog készülni.”

A projekt befejezéseként kerekasztal beszélgetésen osztották meg tapasztalataikat a különböző ágazatok vezetői arról, hogyan érintette a koronavírus-járvány a működésüket, milyen változtatásokra volt szükség. A szállodaiparban már 2020 februárjától csökkentek a külföldi foglalások, március 11-től a WHO világjárványnak nyilvánított a koronavírust. Magyarország lezárt.

Klára Ágnes, ügyvezető igazgató, JUFA Hotel Celldömölk
„Hajnaltól kezdve csörögtek a telefonok, jöttek az emailek, lemondom a foglalást, mi fog történni, hogy fog történni. Átrendeztük a létszámot a konyhán, hogy ne főzzetek annyit. Nagyon figyeljetek a szavatossági időre. Módosítottuk a rendeléseinket.”

A gazdasági szereplőknek saját szabályaikat és stratégiájukat is ki kellett alakítaniuk az új helyzetben. Ebben sokan a kamara segítségét kérték.

Balogh Károly – főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi Kamara
„Heti kétezer megkeresésünk volt telefonon, email-en, mindenki azt kérdezte tőlünk, mit teszünk, hogy a vírusjárvány hatásait enyhítsük.”

Az Agora Sportház egy teltházas nagyrendezvény előtt néhány órával kapta a hírt, hogy be kell zárni.

Horváth Zoltán – igazgató, AGORA Savaria Kft.
„A Szombathelyi Önkormányzat nagyon felelősségteljesen 1 vagy 3 lépéssel mindig előbbre járva akkor délután kaptam jegyző úrtól a telefont,hogy bár áll már a színpad és minden díszlet a helyén van, a veszprémi társulat már elindult, de hát ez nem fog tudni megvalósulni, és akkor jött az összes jogi kérdés, hogy vis major helyzet-e vagy sem.”

A zárás hetek helyett hónapokig, majd a több hullám miatt két évig tartott. Ez idő alatt jó gyakorlattá vált az otthoni munkavégzés és az online oktatás. Az ELTE Savaria Gazdálkodástudományi Tanszékének oktató és hallgatói 455 oldalas kötetben foglalják össze a témáról szóló kutatásaikat.