MNB
MNB - 2

Hírek

A kemény hideg és a hótakaró miatt az eddigieknél is gyakrabban etetik a vadakat a vadásztársaságok

2021. január 20., 16:30

A cél az, hogy ne a mezőgazdasági kultúrákat legeljék le, maradjanak az erdőben, és a kondíciójukat is megőrizzék. A vadászatra jogosultak számára ez jelentős anyagi teher, főleg azért, mert bevételeik a koronavírus járvány miatt csökkentek.

 

A kemény hideg és a hótakaró miatt az eddigieknél is gyakrabban etetik a vadakat a vadásztársaságok

Cukorrépával megrakott kisteherautó érkezik a váti erdő egyik eldugott szegletébe. A Répcementi Hunor Vadásztársaság hivatásos vadásza jól ismeri a terepet. Csak az ő területén 7 ilyen etetőhelyre hordja egész évben, ilyenkor hetente egyszer a takarmányt. Most 15 mázsa cukorrépát, búzát és kukoricát terít szét az etetőkön. A nyomokból jól látszik, sok nagyvad jár ide.

Horváth Ernő – hivatásos vadász, Répcementi Hunor Vadásztársaság
„500 mázsa szemestakarmányt az én kerületemre, ami 3.500 hektár. 300 mázsa cukorrépát vásároltunk a téli időszakra, meg a mezőgazdasági termelők adnak hulladékot, ami beázott, vagy az emberi fogyasztásra nem, de a vadaknak még alkalmas. Ez 100-150 mázsa évente. Komoly mennyiség.”

Horváth Ernő szerint ebben a 650 hektáron erdőrészletben 200 körüli vaddisznó, ugyanennyi szarvas, és mintegy 50 őz él. 2020-ban sokéves átlagot döntött a makktermés, ami bőséges táplálékot kínált a vadaknak. Emellett is folyamatosan hordták az etetést az erdőbe a vadásztársaságok tagjai, hogy ne a mezőgazdasági területeken keressenek élelmet maguknak az állatok, így kevesebb legyen a vadkár. A zord hideg és a hótakaró miatt most még fontosabb a takarmány utánpótlás.

Gagyi István – elnök, Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Szervezete
„Ilyenkor kénytelenek vagyunk az ilyen nyugodt helyeken, a vad élőhelyén több tonna szemes terményt, cukorrépát, napraforgót, szénát kihelyezni. A cél az, hogy jól érezze itt magát a vad, és ha nagyon zordra fordul az időjárás, akkor tudja, hogy hol találja meg a takarmányát. Ne menjen ki a mezőgazdasági területekre, jó kondícióban legyen.”

A szálas takarmányt is folyamatosan pótolják, (6.51) és a vízről is gondoskodnak, bár az itató most befagyott. A koronavírus járvány miatt egyre többen kirándulnak az erdőkben is. A vadászok azt kérik, az etetőhelyek nyugalmát senki se zavarja. Előfordult, hogy a túrázók valószínűleg jó szándékkal, emberi ételmaradékokat tettek a vadetetőkbe. Ez nem tesz jót az állatoknak. A pandémia a vadgazdálkodás anyagi terheit is növelte. A külföldi bérvadászok elmaradása miatt csökkent a bevételük, a kiadások pedig a takarmányárak drágulása miatt emelkedtek.