Hírek

A kiberbűnözés veszélyeire hívták fel az időskorúak figyelmét a Szent Anna Házban

2024. február 09., 19:57

A kiberbűnözés veszélyeire hívták fel az időskorúak figyelmét Barabás Mónika rendőr őrnagy előadásával pénteken délelőtt a Szent Anna Házban. A 60 év felettiek számára létrehozott klub látogatói hasznos tanácsokat kaptak arra vonatkozóan, hogyan kerülhetik el, hogy csalás áldozatai legyenek.

A kiberbűnözés veszélyeire hívták fel az időskorúak figyelmét a Szent Anna Házban

A gazdasági élet és a társadalom digitális átalakulása nemcsak új lehetőségeket nyit, hanem kihívásokat is teremt. A kiberbiztonság egyre fontosabbá válik. A szombathelyi Karitász nappali ellátó központjában az internetes és telefonos csalások veszélyeiről tájékoztatták az időskorúakat.

Vass Péter - szakmai vezető

“Saját magam is az elmúlt két hétben majdnem kettő ilyen esetnek az áldozata lettem. Az egyik alkalommal telefonon hívtak fel, ahol egy bank-alkalmazottnak adta ki magát az illető, és próbálta kicsalni belőlem az adatokat, a másik alkalommal meg e-mailen kaptam egy olyan levelet, amiben az egyik közüzem szolgáltató szerint tartozásom van, csak hát az e-mail feladójának a nevéből látszott, hogy akkor ez átverés és a pénzemre utaznak. És hát ugye, a Szent Anna Házba 60 év felettiek járnak - ők fokozottan ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek.”

A csalók leggyakrabban arra kérik áldozataikat, hogy a folyószámlájukon található összeget utalják át egy biztonsági számlaszámra, nehogy átverés áldozatai legyenek.

Bognárné Horváth Mária

“Nem utalok, félek, én már 74 éves vagyok, és nem nagyon vagyok barátságban ezekkel a modern technikákkal, tehát inkább csak telefonálásra, skype-olásra, facebookozásra használom a telefonomat, de most hallottam erről a bűnözésről, és egy kicsit azért megdöbbentem, hogy azért nagyon kell vigyázni.”

Barabás Mónika - rendőr őrnagy, alosztályvezető-helyettes, Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály

“Ezt ugye tudni kell, hogy ilyen nem létezik, hogy biztonsági számlaszám. Ez valószínűleg a csaló által használt számla, amire ilyenkor átutaltatják az összeget, és aki ezt megteszi, az igazából búcsút inthet a megtakarításának.”

A csalók az on-line térben gyakran vírusirtó vagy más programok letöltését kezdeményezik, ám ezek a programok rendszerint távoli hozzáférést tesznek lehetővé az áldozat által használt eszközhöz és a bankszámlájához is. Az ismeretlen linkekre nem szabad rákattintani, a bizalmas banki adatokat pedig senkinek nem szabad megadni.

Barabás Mónika - r.őrnagy, alosztályvezető-helyettes, VVMRFK

“Olyan adatokat is kérnek tőlünk, ami bizalmas banki információ, amihez senkinek semmi köze. Ha ezeket valaki megadja, akkor vissza tudnak élni az adataival, és így a bankszámláján lévő pénzt is el tudják venni.”

A Szent Anna Házban az egészségmegőrző és szórakoztató programok mellett gyakran szerveznek a mostanihoz hasonló ismeretterjesztő előadásokat. Jövő csütörtökön a hatékony elsősegélynyújtás módszereivel ismerkedhetnek meg a látogatók.