Hírek

A kisgömböc a Mesebolt Bábszínház legújabb bemutatója

2023. január 25., 21:26

A Veres András rendezte darabban három színész kesztyűbábok segítségével jelenít meg több mint tíz szereplőt. Az eredeti meséhez képest változás, hogy van egy főhős, Jonatán, aki végül szembeszáll a mindent és mindenkit felfalni készülő disznósajttal.

A kisgömböc a Mesebolt Bábszínház legújabb bemutatója

Az állatidomár és szófogadatlan oroszlánja épp egy cirkuszi számot próbál, amikor váratlan dolog történik.

"Meneküljetek! Az előadásra jöttél? Nem akarok jegyet venni. Jön a gömböc, felfal mindent és mindenkit! Ezt a bolhazsákot megeheti, úgyse jó semmire. Ez egy megvadult kisgömböc, lenyelte már a fél világot."

A kisgömböc sorra felfalja, aki az útjába kerül. Egy teljes család, egy gyanútlan kertész, katonák és rablók is a gyomrában kötnek ki.  

"Le akar tartóztatni! Dehogyis, jön a gömböc, eresszetek!"

Ez a klasszikus magyar népmese a bábszínpadok gyakori vendége, hiszen tág teret ad a játéknak. Veres András rendező a hagyományos vásári bábelőadásokhoz nyúlt a történet megjelenítésében. A figurákat három színész - Kolozsi Angéla, Lukács Gábor és Hencz András - kelti életre.

Veres András - rendező
"A kesztyűbábos technika mellett döntöttünk, mert a furcsa abszurditását a mesének, hogy egy élő, beszélő disznósajt garázdálkodik, ezt a kesztyűsbábok nagyon jól tudják. A vásári bábszínház hagyományaira is építve egy hagyományos bábszínházi előadás ez ebből a szempontból."

Az eredeti mese egyszerű és kellően abszurd: egy életre kelt disznósajt garázdálkodik, és mindenkit felfal, aki az útjába kerül, végül a kiskondás véletlenül kipukkasztja. Ehhez képest az előadás sok újat hoz: a gömböc bendőjébe kerülő figurákra helyezi a hangsúlyt, és teremt egy főhőst - Jonatánt, az írót - aki végül szembeszáll a világot fenyegető, falánk kisgömböccel. Az előadás a felnőttek számára is tartogat tanulságokat például az írástudók felelősségéről, a gyerekeknek pedig felhőtlen szórakozást nyújt, sok humorral.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
"Ez egy toposz mese, nagyon ismert, mindenki lefordítja magának a történetet. A gyerekek ennek az abszurd mesének a humorát fogják élvezni, rengeteg karakterrel játszik az előadás, helyzet- és jellemkomikum jellemző rájuk."


Az MMIK jelenleg zárva van, nincs fűtés. Saját helyiségeiben a bábszínháznak kell gondoskodnia a megfelelő hőmérsékletről. Ez a próbafolyamatot is megnehezítette, az irodák előterében tudtak csak dolgozni. Légbefúvó adja a meleget az előadások alatt.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
"Minden erőnkkel arra koncentrálunk, hogy a nézőknek megfelelő hőmérsékletet tudjunk teremteni a hétvégi és a hétközi előadásokban, nagyon nehéz, de minden magyar kulturális és közintézmény ezzel a problémával küzd."

A kisgömböc 4 éves kortól ajánlott. A premier vasárnap 10 órakor kezdődik a Lázár Ervin-teremben.