Hírek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

2015. február 26., 19:59

A kommunizmus áldozataira emlékeztek szerda este Szombathelyen, a Savaria szálló előtti téren. Ezt követően a “Magyarország a legvidámabb barakk?” című pódiumbeszélgetésen vehettek részt az érdeklődők.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Az Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozatával nyilvánította minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává. Szombathelyen a Honderű Asztaltársaság szervezett megemlékezést. Közös imát mondott az áldozatokért és családjaikért Németh Norbert római katolikus egyetemi lelkész, Donatin Tamás református, és Steindl­-Papp Judit evangélikus lelkész.  Az eseményen beszédet mondott Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tudományos kutatója. Felidézte, hogy a szélsőbaloldali diktatúrák visszaéléseiről és rémtetteiről egészen a rendszerváltásig nem lehetett beszélni.

Csatári Bence - történész, Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala
"A keresztényeknek azonban nem szabad haragudniuk a vétkezőkre, és gyűlöletet táplálni velük szemben az elkövetett bűnök miatt, hanem meg kell bocsátaniuk. Ez okozhat csak megbékélést, megbocsátást az utókor társadalmában. Fel kell hívnunk ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a kommunizmus bűneit elfelejteni nem szabad."

A megemlékezést követően a résztvevők a Savaria térről átvonultak a Király utca 14-es számú házhoz, amelynek pincéjében volt éveken át az államvédelmi hatóság börtöne. Az emléktáblánál koszorút helyezett el Puskás Tivadar polgármester is.