MNB - 2
MNB

Hírek

A koraszülöttek világnapja alkalmából lilába öltözött a Víztorony

2021. november 18., 19:14

A szervező Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Alapítvány filmvetítéssel, műsorral és tűzijátékkal várta a résztvevőket és a támogatókat.

 

A koraszülöttek világnapja alkalmából lilába öltözött a Víztorony

A lila a remény, a hit, a bátorítás színe, és a koraszülöttek világnapjához kapcsolódó mozgalom szimbóluma. Világszerte több híres épület is lilában pompázik ilyenkor, ami kifejezi a korababák, az őket nevelő családok és a gondozásukban részt vevő egészségügyi dolgozók iránti  támogatást és együttérzést. Szombathelyen a Víztornyot világították ki - egyesek  lila lufit tartottak, vagy lila szalagot tűztek ki. November 17. immár tíz éve a koraszülöttek világnapja, mely az idő előtt világra jött gyermekekre irányítja a figyelmet.

Grasselly Magdolna , részlegvezető főorvos, PIC
,,Azért fontos, mert a világon évente közel 15.000.000 gyerek jön előbb világra nem érettként, Magyarországon is közel 8-10.000 a koraszülött gyerekek száma évente, ami azért azt jelenti, hogy minden 8., 10. gyerek koraszülöttként látja meg  a napvilágot.Nagyon fontos tudni, hogy ezek a gyerekek tényleg igazi hősök és harcolnak az életükért.”

Ebben a harcban kulcsszereplők a kórház koraszülött-részlegének orvosai és ápolói. A korababák akár 3-4 hónapot is eltöltenek itt, míg hazabocsáthatók.

Kardos Kató Szilvia, vezető ápoló
,, Én nagyon szeretem amit csinálunk , elhivatottságomnak érzem ezt és a kollégnaővel sok feladatot ellátunk, hogy minden rendben legyen az ő kis jövőjüket illetően,,

Nagy Alexandra, ápoló
“Szülőszobán is dolgozom, az újszülött ellátáson belül és mindig olyan izgalommal tölt el, mikor koraszülött érkezik, reménykedem, hogy mindig jó a vége.”

Zenés-táncos produkciók szórakoztatták a közösségi program vendégeit. A szervező Zseboroszlán Alapítvány különleges ajándékkal is készült az alkalomra: elektromos kisautót ajánlottak fel a KRESZ-park részére. Lila süteményeket kínáltak, majd filmvetítéssel, közös teázással, pogácsázással zárult a nap.