MNB - 2
MNB

Hírek

A koronavírus-járvány erősen rányomta a bélyegét a vadászati szezonra

2021. január 19., 16:24

Az utazási korlátozások és a karantén-kötelezettség miatt nagyrészt elmaradtak a külföldi bérvadászok. A hatóság által előírt nagyvadkilövést viszont teljesíteniük kell a vadászatra jogosultaknak. Az elmúlt napokban több társaság is terelővadászatokat tartott.

 

A koronavírus-járvány erősen rányomta a bélyegét a vadászati szezonra

Vadászkürtszóval, az évszázados hagyományok betartásával indult ez a korábbi terelővadászat, amelyet a több vadászterületen, az állami erdőkben gazdálkodó Szombathelyi Erdészeti Zrt. szervezett. Vas megyében a február végéig tartó idényben az 53 vadászatra jogosult társaságnak ötezer körüli őzet, és mintegy négyezer szarvast kell elejteni. Vaddisznóból nincsen korlátozás, de a korábbi minimum előírást a sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében másfélszeresére emelték. Így legalább 15 ezer vaddisznót kell kilőni. A koronavírus-járvány a vadászatra is kedvezőtlenül hatott.

Gagyi István – elnök, Magyar Vadászkamara Vas Megyei Szervezete
„Megítélésünk szerint a bika és az ő is a kilőhető tarvad szám is meglesz, bár február végéig van még erre lehetőségünk némely vadfajnál. Úgy néz ki, hogy amivel sújtott bennünket ez az év: kijárási tilalom, minden egyéb, bár az alól is kaptunk felmentést, aki a vadkár elhárítást végzi. Úgy néz ki, hogy el fogjuk tudni érni az előírt számokat.”

A bevételek viszont valószínűleg elmaradnak a tervektől, az év jelentős részében érvényes járványügyi és az utazási korlátozások miatt kevesebb volt a külföldi bérvadász. A kiadások pedig nem csökkentek, emelkedett például a vadetetésre használt takarmány ára.