MNB - 2
MNB

Hírek

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat ezúttal is sok érdeklődőt vonzott

2012. szeptember 17., 17:27

Hétvégén ingyenes programokkal várta számos kulturális intézmény a látogatókat Szombathelyen is. A Weöres Sándor Színházban például a készülő előadások próbáira is benézhettek a látogatók, a Savaria Múzeum előtti park pedig ismét a Múzsák kertjévé változott.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat ezúttal is sok érdeklődőt vonzott

Ma a Smidt múzeum, 240 évvel ezelőtt Szombathely első gimnáziuma működött ezek között a falak között. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából az iskola alapító okiratát is szemügyre vehették a látogatók.

Tóth Tamás - titkár, Smidt Múzeumért Egyesület
"1771-ben ugyan még bérelt helyiségben, a városi tanácsházban folyt a tanítás, de aztán '72. július 1-jén megérkezett Mária Terézi alapító okirata, amit most a Püspöki Levéltárból kölcsönkértünk, és aztán 1773 decemberében meg is kezdődött ezek között a falak között az oktatás."

A látogatók az épület történetével és gazdag gyűjteményével is megismerkedhettek. Mindenkit más látnivaló nyűgözött le.

Hortobágyiné Kepes Rózsa - Gyömrő
"Az intarziás dolgok, az óra és a nagyon szép színben megfestett festmények, amik megragadják az embert, gyönyörűek."

A Képtárban a textil-, az Iseumban a régészeti kiállításokat lehetett ingyen megnézni. Az érdeklődők a régészek aprólékos munkájának nehézségeit is megtapasztalhatták.

Varga Beatrix
"Oda kell nagyon figyelni a dolgokra és tényleg becsülendő amit csinálnak."

A múzsák a múzeumkertbe költöztek. A parkban Vas megye szinte valamennyi múzeuma és a kulturális örökség megőrzésén munkálkodó civil szervezetek adtak ízelítőt tevékenységükből.

Tóth Bence
"Kipróbáltuk a  szőlőprést és itt szép csontok vannak."

A gyerekeket kézműves foglalkozások, játékok várták, vagy kipróbálhatták a szőlőpréselés és a mustszűrés hagyományos műveletét is.