
Lezajlottak a próbasütések a hazai cukrászdákban, hiszen augusztus 19-től több héten át kapható az idei országtorta. A Magyar Cukrász Ipartestület „Magyarország Tortája” versenyén ezúttal a dobostorta újragondolása volt a feladat, tisztelegve Dobos C. József munkássága előtt, aki 140 évvel ezelőtt mutatta be a nagyközönségnek hungarikummá nyilvánított ikonikus remekművét. A befutó Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a DCJ Stílusgyakorlat lett, amely Dobos C. József monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is.
Mészáros Gábor – cukrászmester, tulajdonos Mészáros Cukrászda
„Egy nagyon finom, nagyon jól sikerült torta lett és tényleg egy nagyon impozáns megjelenése van. Talán már mindenki találkozott a torta fotójával valamilyen sajtóanyagban. Egy igazán különleges, ízvilágra viszont egy teljesen közérthető, nagyon kellemes, nagyon jól sikerült torta valóban.”
A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta alapanyagait, emellett pálinkát, vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült bort, őshonos magyar gyümölcsöt, vagy fűszert kellett felhasználniuk. Mészáros Gábor szerint az idei országtortában kiváló kombót alkot az étcsokoládé kesernyés-édes - krémes íze a vajjal, kakaó masszával, valamint a savanykás meggyel. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé. A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez. A torta alsó részébe még mandula nugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát. Elkészítése nagy kihívás még a leggyakorlottabb cukrászoknak is. Természetesen megválasztották az év cukormentes tortáját is, amely Kovács Alfréd váci cukrászmester „Álmodozó” fantázianevű kreációja lett.
Mészáros Gábor – cukrászmester – tulajdonos – Mészáros Cukrászda
„Érdekesség, hogy ez is egy csokoládés-meggyes torta. Pedig azt tudni kell, hogy a két tortának a zsűrizése és kiválasztása teljesen külön történik. A két zsűri persze kollégák, ismerik egymást, de nem tartják a kapcsolatot. Teljesen külön van megrendezve, teljesen külön szervezés, ugye az az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak és a Cukrász Ipartestület segítségével, a Cukrász Ipartestület közös koprodukciója”
A győztes tortákat országszerte több mint 500 cukrászdában lehet megkóstolni augusztus 19-től.




























