Hírek

A levegőben emlékeztek

2020. június 04., 13:58

Június negyedikén már reggel felsorakoztak a gépek a szombathelyi repülőtér hangárjánál: a délelőtt tíz órát várták, hogy csatlakozhassanak a Trianoni békediktátum emlékére szervezett repüléshez.

A levegőben emlékeztek

Harami Mátyás - alelnök - Szombathelyi Repülőklub
“Szerintem ez egy nagyon szép kezdeményezés, és szerintem van létjogosultsága, kell ez a magyar léleknek, a repülős társadalom egyébként is egy eléggé összetartó társaság, nagyon sokan jelentkeztek be erre az alkalomra, tényleg nagyon sok gép lesz a levegőben, a Hungarocontrollnak ebből kifolyólag nehéz dolga lesz, de meg fogják oldani! - Melyik géppel repülsz? - Én ezzel a négy személyes, motoros repülőgéppel, ez egy francia gyártmány, tehát illik is az alkalomhoz.”

Az országos kezdeményezéshez szinte minden nagyobb repülőklub, és több magánszemély is csatlakozott: például Győrből, Nagykanizsáról, Siófokról, Hévízről, Tapolcáról is szálltak gépek a felhők közé ugyanabban az időpontban.

Erdős Zoltán - klubtitkár - Szombathelyi Repülőklub
“Körülbelül 140 gép lesz a levegőben, akik mindig a helyi repülőtér környékén, a város fölött tesznek egy kört, de van, aki külön útvonalon elmegy valamelyik nevezetesebb helyszínre, például Sopronba, és hát mi is itt Szombathelyen öt géppel teszünk egy tisztelgő kört, valószínűleg Szombathely és Kőszeg fölött.”

Sorban, egymást követve szállt fel az öt repülőgép, a magasban pedig alakzatba rendeződve tették meg a Vas megyei tiszteletkört Trianon századik évfordulóján.