Hírek

A lovász szakma legjobb tanulói versenyeztek a héten Kőszegen

2012. április 20., 17:18

11 iskola diákjai mérték össze tudásukat. A lovak gondozásával, tenyésztésével kapcsolatos ismerteikről adtak számot, de lovagló és fogathajtó tudásukat is bemutatták. A verseny nemcsak az első helyezésért folyt. A jól teljesítő diákok mentesültek a szakmai vizsga alól. Ez 12 tanulónak, köztük a két kőszeginek, sikerült is.

A lovász szakma legjobb tanulói versenyeztek a héten Kőszegen

Egy törékeny hölgy, aki magabiztosan irányítja a kettes fogatot. Alexandra az egyik gyakorlati versenyszámban bizonyítja, hogy jól ért a lovakhoz, jól tud velük bánni.

Tarczi Alexandra, Kőszeg
Nagyon nehéz, nagyon szoros a verseny. Nagyon fel van mindenki készülve. Versenyezni kell, mert nagyon erős a mezőny.

A díjhajtás mellett díjlovaglásban mérték össze tudásukat a versenyzők a gyakorlati versenynapon. 11 iskola 18 tanulója, a legjobbak vettek részt a lovász szakma kiváló tanulója versenyen. A bírók figyelték, többek között, az ülés mélységét, azt, hogy mennyire lovagolnak közel a sarkokhoz, szélekhez a diákok, milyen az összhang a ló és lovasa között. Szakemberek szerint sok minden befolyásolja azt, hogy kiből lesz jó lovász.

Dr. Szajkó István, rendező
Valamiféle jóérzés is kell hozzá, szorgalom, kitartás és elsősorban lószeretet, ami meghatározza ezt.

Lovász képzés csak néhány helyen zajlik az országban, mivel kevés helyen tudják biztosítani az oktatáshoz szükséges feltételeket. A képzés viszont egyre több fiatalt érdekel.

Németh Csaba, vizsgaelnök
Miközben sok szakma elavul, aközben a ló iránti érdeklődés változatlan, vagyha lehet, folyamatosan növekszik. És én úgy ítélem meg, hogy Magyarországon is, de külföldön is nagy igény van a jól képzett lovas szakemberekre.

A tervek szerint a képzési rendszer változása a lovász szakmát is érinti majd. A belovagló képzés után a lovastúravezető képzés is erre a szakmára épülne.