Hírek

A Magyar Közút is bekapcsolódott az illegális szemétlerakók felszámolásába

2020. október 14., 19:44

100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze tavaly a vasi utak mellől a Magyar Közút munkatársai. A társaság idén csatlakozott a Tisztítsuk meg az országot! Programhoz, így december 15-éig folyamatosan próbálják felszámolni az erdős részeken található illegális hulladéklerakó helyeket.

 

A Magyar Közút is bekapcsolódott az illegális szemétlerakók felszámolásába

Majdnem embermagasságú a kupac a 8-as főút melletti erdős részen Hosszúpereszteg előtt. Ez az egyik gócpont, ahol rendszeresen ehhez hasonló mennyiség gyűlik fel. (1.06) Autógumi, benzines kanna, festékes vödör, (2.23) és persze flakonok, fém italos dobozok tömkelegét kell a közutas dolgozóknak összeszedniük. Nem ritka, hogy bútorokkal és háztartási gépekkel, autóalkatrészekkel is találkoznak az út melletti erdőkben. A Magyar Közút is csatlakozott a Tisztítsuk meg az országot! Programhoz.

Böröcz Miklós – megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.
„Országosan közel 13 ezer tonna hulladékot szedünk össze csak az utak környezetéből, ez mintegy 1,5 milliárdos plusz költséget okoz a Magyar Közútnak. Talán még elrettentőbb, hogy közel egy hónapot csak szemétszedéssel foglalkoznak a kollégák minden évben. Ebből az összegből ennyi idő alatt az országos közúthálózaton egyéb hasznos dolgokat lehetne végezni.”

Vas megyében tavaly 100 tonna hulladékot szedtek össze a közutasok az utak mellől, a társaság megyei igazgatósága erre a feladatra 45 millió forintot költött. A tapasztalat szerint a legrosszabb a helyzet azokon a helyeken, ahol autós pihenők vannak az erdőkben.

A Tisztítsuk meg az Országot kampány keretében hulladéktérkép készült. Tavasszal a társaság munkatársai felderítették az útszéli illegális hulladéklerakókat.

Böröcz Miklós – megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.
„Ezt most augusztus végén aktualizáltuk. Most ebben a programban 28 helyszínt tényleg megyeszerte nagyjából egységesen elosztva leltünk fel. Ezeknek a tisztítása zajlik most december 15-ig.”

A hulladék mennyisége, és összetétele is arra utal, hogy nem kirándulóktól származik, és nem is gyalogosan hozták ide. Nem messze innen, 20-25 km-es körön belül két szeméttelep is található, ahová legálisan is vihették volna a szemetet.

Itt most mintegy 20 tonnától mentesítették az erdőt a Magyar Közút munkatársai, akik elmondták, szeretnék, ha nem kellene egy-egy helyszínre újra és újra visszatérniük, így itt sem gyűlne többé az illegálisan lerakott hulladék.