MNB - 2
MNB

Hírek

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek az idei érettségik

2013. május 06., 18:25

Szombathelyen 15 intézményben 2038-an maturálnak, negyedük emelt szinten. Egyre több egyetem szabja bejutási feltételként az emelt szintű érettségit.

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek az idei érettségik

A magyar érettségi feladatait beszélik meg a Nagy Lajos Gimnázium végzősei. Az írásbelire idén is összesen 240 perc állt a diákok rendelkezésére. Középszinten előbb szövegértési feladatot kellett megoldaniuk, majd az esszé következett. Egy lengyel filozófus egyik művének részlete, egy Márai-elbeszélés, valamint egy Berzsenyi- és egy Vörösmarty-költemény összehasonlítása közül kellett egyet választaniuk.  

Cser Boglárka
"Még nem tudom, hogy hogy sikerült, de a szövegértésre adhattak volna több időt, a másikra pedig túlságosan sok volt."

Sinkovits Dániel
"Én Márairól írtam, és elég hosszú volt a szöveg. Nem éreztem olyan nehéznek és szerintem nem sikerült rosszul, bár kétség kívül írtam már jobb elemzést"

A korábbi években sokan választották az érvelést, de novella elemzést is népszerű az érettségizők között.

Hargitai Helga magyar nyelv és irodalom tanár, Nagy Lajos Gimnázium
"Úgy érzem, hogy egy megfelelő felkészítés után biztos, hogy nyugodtan, rutinosan tudtak dolgozni, hiszen minden feladat típusra megfelelő felkészítést kaptak."

A feladatlapokat a Megyeházán őrizték, innen az iskoláknak kellett eljuttatniuk az érettségizőkhöz.  

Bartha Gábor igazgatóhelyettes, Nagy Lajos Gimnázium
"Ez ma reggel történt meg, 7 óra előtt értünk oda a Megyeházára, ahol átvettük  feladatlapokat, és 7 óra környékén értünk vissza az iskolába velük."

A Vas Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának adatai szerint Szombathelyen ebben az évben 15 intézményben 2038-an tesznek érettségi vizsgát, negyedük emelt szinten. Az emelt szinten érettségizők száma jelentősen megnőtt az elmúlt évekhez képest, egyre több egyetem ugyanis a bejutás feltételeként szabja ezt a vizsgatípust. Kedden a matematika tételekkel folytatódnak az érettségik.